Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как критичен репортаж за Бойко Борисов изчезна от сайта на "ТВ Враца"


Кадър от сваления репортаж
Кадър от сваления репортаж

Репортаж с критични репортерски въпроси към министър-председателя Бойко Борисов беше свален от регионалната "ТВ Враца". В сряда, ден след посещението на премиера в северозападния град, медията скри от страницата си и от YouTube канала си информационното видео. От него и думите на журналистката Моника Пенева става ясно, че за визитата на Борисов във Враца не е имало предварителна информация. Знаели са само представители на местната власт, както и симпатизанти на ГЕРБ. Техните аплодисменти по-късно бяха излъчени в репортажи на националните телевизии.

Във вторник Борисов пристигна в Северозападна България, където първо посети завода за автомобилни части "МД Електроник" и спортна зала във Враца, а след това посети и строящия се ЛОТ 2 от пътя Мездра-Ботевград. Срещите му и обиколките в града бяха излъчвани в профила му във Фейсбук от ръководителката на правителствената информационна служба Севделина Арнаудова.

На задната седалка на джипа, с който Борисов обикаля страната, седяха регионалният министър Петя Аврамова и кметът на Враца Калин Каменов.

Първата спирка на премиера бе ремонтираната с помощта на правителството спортна зала във Враца. Там се бяха събрали много хора в очакване на пристигането му.

"Това протестиращи ли са", попита Борисов, докато паркираше джипа. "Не, това са подкрепящи", отговори кметът на града Калин Каменов.

В репортажа на "ТВ Враца", показвайки групите хора, приветстващи премиера с радостни възгласи, журналистката съобщава: "За посрещането бяха организирани групи от заводи в града, с ръководства, приближени на партията".

Националните телевизии също излъчиха материали за визитата, но те показаха само кадри, заснети от правителствения пиар през фейсбук профила на Борисов. В репортажите се виждаха граждани, които аплодират премиера и министрите, които слизат от джипа.

Видеото на "ТВ Враца" обаче съобщава как медии изобщо не са допуснати до събитието. Става ясно също, че единствената журналистка там – Моника Пенева, е нагрубена от гражданите, подкрепящи премиера, когато му задава въпрос. Когато Борисов започва да говори за ремонта на пътя "Мездра – Ботевград", Пенева отбелязва пред микрофона, че въпросният ремонт е можело да бъде завършен преди 10 години, ако парите за него не са били пренасочени за друг проект. Гражданите, подкрепящи министър-председателя, дори не му дават възможност да отговори и започват да подвикват към журналистката.

Репортажът остана на сайта на "ТВ Враца" по-малко от 24 часа. След като разпространението му набра скорост във Фейсбук, той бе свален. По-късно потребители на социалната мрежа започнаха да качват видеото на профилите си.

"ТВ Враца" е част от “Кейбъл Ком Холдинг”, в която влизат няколко медии. Собственици са Владимир Михайлов, Здравко Михайлов и Цветомила Михайлова.

На посочения за връзка с медията телефон отговориха на Свободна Европа, че цялото ръководство е в отпуск и не могат да ни насочат към никого за отговор на въпроса какво е наложило свалянето на видеото. Допълниха още, че авторката на репортажа няма да коментира.

Опитахме да се свържем няколко пъти със собственика на медията Владимир Михайлов. Първоначално той затваряше телефона, а после не отговори и на СМС.

През 2019 г. телевизията на Михайлов се появява като бенефициент по европейски програми, пише в статия на Илия Вълков в ClubZ.

Разследване на Спас Спасов в “Дневник" от 2016 г. показва, че медии, свързани с Владимир Михайлов, са сред най-честите получатели на средства от община Враца.

Потърсен за коментар кметът на града Калин Каменов заяви пред Свободна Европа, че не е оказвал влияние на местната медия да свали репортажа. "Телевизия не гледам, влияние не оказвам", каза той.

На въпрос дали той е организирал подкрепящите Борисов граждани, кметът заяви: "Не съм член на ръководството, не съм организирал нищо". След уточняващи въпроси дали все пак е имало организация от страна на ГЕРБ, Каменов каза, че на място "имаше всякакви граждани – и млади, и стари, и пенсионери. Не съм ги организирал. Ако някой го е правил, не съм аз".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG