Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАСА изстреля марсоход, който ще търси следи от живот на Червената планета


НАСА изстреля успешно от Флорида ракетата носител, на борда на която е марсоходът Perseverancе. Очаква се той да кацне на Марс през февруари
НАСА изстреля успешно от Флорида ракетата носител, на борда на която е марсоходът Perseverancе. Очаква се той да кацне на Марс през февруари

Националната аерокосмическа агенция на САЩ - НАСА изстреля в четвъртък робот, който ще търси условия за живот на Марс.

Марсоходът Perseverance (постоянство) лети на борда на ракетата Atlas Vi, която беше изстреляна от военновъздушната база “Кейп Канаверaл” във Флорида, САЩ, в ранния следобед българско време в четвъртък.

Основната мисия на роувъра, който е с размер на автомобил, е да търси следи от микробен живот на Марс. Очаква се на 18 февруари 2021 г летателният апарат да кацне в кратера Джезеро, в който някога е имало вода, преди да се отправи на обиколката си по Червената планета.

Роботът Perseverance е с размерите на автомобил. Мисията му е да събере проби и да търси следи от минал живот на Марс
Роботът Perseverance е с размерите на автомобил. Мисията му е да събере проби и да търси следи от минал живот на Марс

Perseverance е първият космически апарат, който би трябвало да се върне на Земята след края на мисията си, което се очаква през 2026 година.

Роувърът е дълъг 3 и широк 2,7 метра и подобно на предшественика си Curiosity разполага с шест колела, позволяващи му да преодолява скали. Марсоходът ще черпи енергия от ядрен миниреактор. Теглото му е около 1 тон.

На борда си Perseverance носи и материали за бъдещи космически скафандри, за да се изследва въздействието на планетата върху тях. Сред тях са материи за изработване на скафандри, ръкавици, комуникационни средства.

Марсоходът ще събере проби от скали и почви, които да бъдат изследвани на на Земята. Те ще бъдат херметически запечатани в контейнер във вътрешността му в очакване на бъдеща съвместна марсианска мисия на НАСА и Европейската космическа агенция, която да ги върне.

Една от най-сложните маневри в пътешествието на Perseverance, известна още като “седем минути терор", ще бъде спускането му през марсианската атмосфера, когато роботизираният изследовател ще трябва да понесе екстремна топлина и скорост. Марсоходът ще трябва да разгъне комплект свръхзвукови парашути, преди да запали миниатюрни ракетни двигатели и да се спусне на повърхността.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG