Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доналд Тръмп допусна отлагане на президентските избори в САЩ


Американският президент Доналд Тръмп смята, че по-големия дял на гласували по пощата е предпоставка за измами на насрочените за ноември президентски избори в САЩ

Американският президент Доналд Тръмп допусна възможността от отлагане на президентските избори в САЩ, които трябва да се проведат след 99 дни.

Говорейки от моравата пред Белия дом преди да отлети за Тексас в четвъртък, Тръм посочи, че увеличаването на дела на гласувалите по пощата заради пандемията от коронавирус може да доведе до измами и неточни резултати, съобщи Би Би Си.

Затова Тръмп предлага отлагане, докато хората отново не могат да "гласуват правилно, сигурно и безопасно". Тръмп отдавна се противопоставя на гласуването по пощата, което според него би улеснило измамите.

Американските щати искат да улеснят гласуването чрез пощите поради опасенията за общественото здраве заради пандемията на коронавирус. САЩ са най-силно засегнатата от вирусната инфекция страна в света с над 4,3 милиона потвърдени случая и над 148 хиляди починали по данни на Световната здравана организация.

Датата на изборите за президент на Съединените щати е фиксирана в американската конституция. Тази година те са насрочени за 3 ноември. Американският президент не може да ги отложи без съгласието на Конгреса. Камарата на представителите е доминирана от политическите съперници на Тръмп, демократите, които вече критикуваха предложението на президента. В Сената мнозинство има Републиканската партия, която издигна Тръмп.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG