Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нареш Тару и борбата за спасяване на тигрите в Непал


Нареш Тару
Нареш Тару

Без неговата работа и усилията на други като него за следващите поколения тигрите вероятно щяха са познати само от снимки в книгите. Нареш Тару е от Непал и живее в покрайнините на Националния парк „Бардиа“. От години той работи по проекти на „Световен фонд за дивата природа“ (WWF) за опазване на тигрите и за поддържане на популацията им в парка.

На световния ден на тигъра организацията отчете успехите си в опазването на вида, който е на ръба на изчезването. Между 2009 и 2018 г. броят на животните от вида в Непал се е удвоил и е станал 235. В парк „Бардиа“ за същия период популацията на тигрите е нараснала от 18 на 87.

Роля в това постижение има Нареш Тару, чиято работа през последните пет години е да наблюдава животните и местообитанията им в парка чрез камери, заложени в природата. Благодарение на работата му е отчетен историческият ръст в популацията на редките хищници през 2018 г.

По-рано тази година Тару участва в друг проект за опазване на тигрите и е част от екипа, направил интересно откритие. Докато преглежда снимките от една от камерите, той открива, че тигри достигат до надморска височина от 2500 метра. Досега представител на вида никога не е откриван на такава височина.

„Беше нещо, което никога няма да забравя“, казва той за откритието. „Без тигрите, не бих имал възможността да работя в тази сфера и да преживея такива неща. Моята същност щеше да е напълно различна.“

Като местен жител Тару е станал свидетел на това как усилията да се защити популацията на тигрите в района, в който той живее, са помогнали на живота и на хората. „Естествената красота на района води много туристи от целия свят. Това донесе много икономически възможности за местните.“

„Без подкрепата на хора като Нареш и на общностите, които живеят в близост до хабитатите на тигрите, Непал нямаше да се радва на такъв успех във възстановяването на крехката популация на хищниците“, пишат за него от WWF.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG