Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нали на снимки си го виждала плажа?" Достъпът до брега на Росенец отново е блокиран


Охрана не позволява преминаването зад тази ограда и достигането до брега
Охрана не позволява преминаването зад тази ограда и достигането до брега

Пътят е преграден с ограда и охрана. Плажът отново е недостъпен по суша. Това установи проверка на Свободна Европа почти месец, след като това място привлече вниманието на всички.

Община Бургас си върна обратно пътя, преминаващ покрай имението в местността Росенец, свързано с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това се случи след обществен натиск и акцията на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, който демонстрира как Националната служба за охрана (НСО) не допуска никой друг до плажа, който по закон е достъпен за всички.

Пътят обаче отново не е за всички. Камери прихващат движението по шосето още преди да се открие гледка към имота. Следва ограда с надпис “Строителен обект”, която ограничава достъпа до плажа - всички плажове са публична държавна собственост и всеки би трябвало свободно да има достъп до тях.

"По-нататък не може”. Пазачът е лаконичен. Аргументът ми, че шосето от няколко дни пак е общинска собстеност, а морският бряг трябва да е достъпен, не минава пред него.

“Нали на снимки си го виждала плажа - само камъни. Защо ти е сега тая работа”? Такова непривлекателно описание би трябвало да откаже случайния посетител. Но пък човекът е добронамерен: “Ела тук да си поприказваме. Знаеш ли колко бързо ще ми мине времето”.

Пазачът казва, че има забрана за преминаване и тя е от петък (31 юли - б.р.) на обяд. “Издадоха я днес, защото ще строят. Вчера тук беше и кметът на Бургас Димитър Николов”.

Няма обаче табела, която да информира какво ще се строи. “Утре ще я сложат, сега има Байрям”, обяснява охраната. “Ще строят ограда за имота и ще освободят пътя”, отговаря пазачът на въпроса за заповедта - след като вече е издадена, какво пише в нея? “Мини да си поприказваме и в понеделник, защото утре и вдругиден съм в почивка. Имам награда за протестите”, свойски отпраща охранителят на обекта.

Пътят се оказа "строителен обект"

“Длъжни са да пускат по пътя”. Това заяви по телефона кметът на Бургас Димитър Николов. Думите на кмета обаче се разминават с реалността - не пускат по пътя. Николов потвърди, че е бил на мястото предишния ден. На въпрос дали ходи лично на всички строителни обекти, Николов отвърна, че е отишъл до Росенец, защото не е вярвал, “че оградата е чак толкова изнесена”.

Оградата е там по силата на разрешение за строителни дейности за реконструкция на резиденцията след пожара, който разруши част от покрива й в средата на месец май.

Той отрече да е издавано ново разрешение за строеж. По думите му в четвъртък е връчено предписание за “изместване на временната строителна ограда на координатите, на които трябва да бъде”. Оградата пък е там по силата на разрешение за строителни дейности за реконструкция на резиденцията след пожара, който разруши част от покрива й в средата на месец май.

Ден по-късно, в събота, на обекта се появи и надписът, който съдържа някаква допълнителна информация за обекта - “Схема с координатен регистър за организиране на строителна площадка, съгласно проекта за безопасност и здраве”. Чертежът е от 2016 г. Според ламинирания лист участъкът от пътя, който е блокиран, представлява “сервитут за организиране на строителна площадка”.

Залепеният на оградата лист хартия, който дава единствената информация на място
Залепеният на оградата лист хартия, който дава единствената информация на място

Според Йоан Каратерзиян, председател на Управителния съвет на сдружение "Камара на геодезистите в България", тази информация представлява част от проект “План за безопасност и здраве”, но не е ясно за кой обект става въпрос.

“Такива проекти се правят, когато се започва строителство и те служат, за да укажат местата за преминаване от и до имота, в който се строи, разполагането на временни сгради и строителна механизация”, обясни той. Сама по себе си тази скица не означавала нищо. Освен това не е ясно дали тя е одобрена от съответните институции или е на ниво предложение. “И дори това да е налично, отново нямат право да затварят пътя, ако е държавен или общински”, казва Каратерзиян. Според него заради липсата на информационна табела за строителния обект, собственикът би трябвало да бъде санкциониран от органите на РДНСК, строителния контрол.

В петък БНР съобщи, че представители на Министерството на туризма също не са успели да стигнат до плажа, за да го категоризират. Като причина е посочена “поставена метална преграда на път, представляващ имот общинска публична собственост и с налични табели с надпис „Строителен обект“.

Тишина пред резиденцията

Отпадъците от бутилки с минерална вода, които се въргалят край пустия път, са единственият знак от човешко присъствие на мястото, където на 11 юли хора се молеха за вода и припадаха от жажда. Десетки привърженици на ДПС бяха блокирани с часове и използвани като жив щит в защита на лятната резиденция, в която отсяда Доган.

Останалите боклуци от организираното посещение на хиляди симпатизанти на ДПС
Останалите боклуци от организираното посещение на хиляди симпатизанти на ДПС

До тази ситуация се стигна след като в началото на юли съпредседателят на "Демократична България” Христо Иванов дебаркира на плажа пред т.нар. летни сараи, който е публична държавна собственост. Там той беше посрещнат от гардове на НСО, които не го допускаха на сушата и го изблъскаха във водата.

На 11 юли последва организирано масово ходене на плаж в Росенец като протест срещу заграбването на публичен ресурс. Отговорът от младежките структури на ДПС беше организирана защита на резиденцията, ползвана от почетния председател на партията.

След силния обществен натиск на 28 юли Общинският съвет в Бургас оттегли решението си от 28 април, с което бе одобрена промяна на подробния устройствен план на парка Росенец и за това път публична общинска собственост да стане частен.

Към днешна дата, въпреки решението, пътят към плажа пак е преграден.

"Плажът е наш". Хронология на едно необичайно плажуване
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:03 0:00

XS
SM
MD
LG