Връзки за достъпност

Извънредни новини

Слави Трифонов и "Демократична България" печелят подкрепа от протестите. Всички в парламента губят


"Има такъв народ" на Слави Трифонов и "Демократична България" със съпредседател Христо Иванов са партиите, които печелят най-голяма подкрепа след началото на протестите срещу правителството
"Има такъв народ" на Слави Трифонов и "Демократична България" със съпредседател Христо Иванов са партиите, които печелят най-голяма подкрепа след началото на протестите срещу правителството

Протестите в страната в последния месец са намалили сериозно подкрепата за управляващата коалиция ГЕРБ и “Обединени патриоти”. Повече от половината от българите не одобряват действията на правителството, а малко по-малко от 50% не харесват работата на премиера Бойко Борисов, показва изследване на “Алфа Рисърч” по поръчка на “Дневник”.

Данните са от национално представително проучване, направено в периода 23-30 юли сред извадка от 1017 души по метода лице в лице.

Най-негативна е оценката за главния прокурор Иван Гешев, за чиято дейност 56.5% от анкетираните посочват, че имат отрицателна оценка. 30.6% не са нито доволни, нито недоволни от действията му, а едва 12.9% одобряват дейността му начело на прокуратурата.

С най-висока положителна оценка е президентът Румен Радев, който получава 43.6% одобрение за работата си и 22.9% неодобрение.

ГЕРБ бележи спад до 14.5% подкрепа от всички гласоподаватели. За по-малко от три месеца ГЕРБ губи подкрепа от малко над 6 пункта. Това може да бъде видяно при сравнението на данните от друго проучване на “Алфа рисърч”, правено през месец май, когато подкрепата за партията на Борисов е 20.8%.

Въпреки твърденията на правителството, че евентуални предсрочни избори и подаване на оставка могат да доведат до управление на БСП, данните показват, че социалистите също търпят сериозна загуба на подкрепа. При избори сега едва 10.4% заявяват, че биха гласували за партията, оглавявана от Корнелия Нинова. Според данните на “Алфа рисърч”, въпреки позицията на най-голяма опозиционна партия, социалистите губят близо 2 пункта подкрепа между месеците май до юли.

Сериозни загуби търпи и Движението за права и свободи (ДПС), за което днес биха гласували 4.5%.

Към момента големите победители от протестите изглеждат партията на Слави Трифонов “Има такъв народ”, “Демократична България” и платформата “Изправи се.БГ”, водена от Мая Манолова.

При избори сега партията на шоумена Трифонов би получила подкрепа от 10.2%, което е само с 0.2% по-малко от тази за БСП, сочат данните от проучването. За “Демократична България” биха гласували 6.7% от всички избиратели, а за “Изправи се.БГ” - 3.2%.

Общо 45.7% от анкетираните отговарят, че не са решили за кого да гласуват или че няма да упражнят правото си на вот.

При изчисление на евентуалната подкрепа само сред решилите да гласуват, ГЕРБ получава подкрепа от 26.7%, БСП - 19.2%, “Има такъв народ” - 18.8%, “Демократична България” - 12.3%, ДПС - 8.3%, “Изправи се.БГ” - 5.9% и "Обединени патриоти" - 4.1%.

Според 48.5% от анкетираните следващото правителството ще трябва да се състави чрез коалиция. Най-висока подкрепа получават евентуални съюзи между "Демократична България" и партията на Трифонов или "Демократична България" и ГЕРБ.

По отношение на оставката на правителството резултатите показват разделение на мненията. Според 36.8% от хората настоящото правителство трябва докрай да изпълни мандата си като направи смени само на отделни министри.

39.3% искат незабавна оставка и предсрочни избори, а 23.9% смятат за удачен вариант за оставка на правителството и сформиране на изцяло нов кабинет, който да управлява до редовните избори през март 2021 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG