Връзки за достъпност

Извънредни новини

Коктейл от антитела срещу коронавирус. Обнадеждаващи резултати от лечение при опитни животни


Комбинация от лекарства на базата на антитела срещу COVID-19 е предотвратила и излекувала инфекцията от вируса при два вида опитни животни – макак резус и хамстер, съобщиха от американската биотехнологична компания "Редженерън".

Това поражда надежди, че въпросната комбинация може да подейства и при хора, предаде във вторник БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Според компанията коктейл от две моноклонални антитела е успял да блокира почти напълно коронавирусната инфекция. Коктейлът също така е успял да намали ефекта от заразата във второ изследване, при което животни са били заразени с много по-високи нива на вируса.

Заразените животни, третирани с антителата, са се изчистили от вируса по-бързо от онези, които са получили плацебо. Данните показват и че животните не са показали никакъв признак на увеличен вирусен товар или на влошаване на патологията след лечението.

Положителните резултати от изследване при животни обаче не дават гаранция за успех и при хората.

Компанията вече е започнала и клинични изследвания върху хора, за да оцени каква е способността на терапията с антитела за превенция и лечение на COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG