Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов обяви, че е готов да си тръгне. Засега обаче той остава начело на правителството и ГЕРБ


От изградената за конференцията на ГЕРБ трибуна в "София Тех Парк" Борисов обяви, че сред обсъжданите варианти в момента е такъв, при който той да подаде оставка, но правителството да продължи да управлява
От изградената за конференцията на ГЕРБ трибуна в "София Тех Парк" Борисов обяви, че сред обсъжданите варианти в момента е такъв, при който той да подаде оставка, но правителството да продължи да управлява

Министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов остава на поста си, но в същото време обяви, че е готов да си тръгне по всяко време. Така той не даде окончателен отговор на въпроса дали планира да изпълни едно от исканията на протестиращите - да подаде оставка, или ще продължи да управлява до края на мандата. Редовните избори трябва да се проведат през месец март 2021 г.

“Аз съм готов по всяко време да си тръгна, правил съм го, готов съм и заради мен по никакъв начин не искам да има напрежение”. Това заяви Борисов по време на Националната конференция на ГЕРБ, която се проведе в сряда в “София Тех Парк”.

Премиерът обяви, че още днес е бил готов с дата за оставка, но е говорил по темата с коалиционните си партньори от “Обединени патриоти”. След тези разговори управляващите са решили, че “имат още много работа”, но преговорите за формата на управлението продължават.

По думите на Борисов сред обсъжданите в момента варианти дори е такъв, при който той да подаде оставка, но правителството да продължи.

Конференцията се проведе на фона на нестихващите през последните 27 дни антиправителствени протести с искания за оставки на третия кабинет „Борисов“ и на главния прокурор Иван Гешев. В центъра на столицата дни наред има три денонощни блокади на кръстовищата на Орлов мост, до Софийския университет и на Ларгото.

В речта си пред симпатизантите на ГЕРБ Борисов отхвърли твърденията, че от партията имат участие в избора на главния прокурор, чиято оставка е едно от основните искания на протестиращите в цялата страна.

"Не моят подпис стои под указа на президента Радев", каза премиерът.

Той също така отрече партията му да управлява в скрита коалиция с ДПС и подчерта, че това никога не се с случвало и няма да се случи.

Той призова актива на ГЕРБ да не се поддава на провокации и заяви, че "демократичните хора не плашат бебета и деца". Според него протестиращите са направили именно това с демонстрациите си пред дома на кмета на София Йорданка Фандъкова и пред къщата му в Банкя.

Преди речта на премиера на конференцията говориха кметът на Враца Калин Каменов, колегата му от Дулово Юксел Ахмет, председателят на СДС Румен Христов, евродепутатът Андрей Новаков, областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов.

На място присъстваха няколко хиляди членове на ГЕРБ от цялата страна, сред които председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, представители на коалиционните партньори на ГЕРБ от “Обединени патриоти”, министри от кабинета и депутати.

По време на конференцията се стигна до напрежение и физически сблъсъци между млади мъже с маски и протестиращи срещу правителството, успели да влязат на територията на събитието.

Впоследствие част от младежите, нападнали демонстрантите, проявиха физическа агресия и срещу журналиста от Свободна Европа Полина Паунова, отнемайки няколко пъти телефона, с който ги снима.

“Момчетата, които направиха провокацията долу (след която се стигна до сблъсъци с протестиращите бел. ред.) отказаха да кажат кои са. Взеха ми отново телефона и го изхвърлиха“, каза тя.

В сряда сутрин, преди началото на конференцията стана ясно, че ръководителят на правителствената информационна служба Севделина Арнаудова напуска работата си в Министерския съвет. Пред Свободна Европа тя заяви, че рокадата се е наложила заради "подготовката на партията за предстоящите парламентарни избори".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG