Връзки за достъпност

Извънредни новини

Крис Тумазу, инженерът зад новия 90-минутен PCR тест за COVID-19


Професор Крис Тумазу със своя PCR тест за COVID-19
Професор Крис Тумазу със своя PCR тест за COVID-19

5,8 милиона от неговите “бързи” PCR тестове за COVID-19 бяха поръчани тази седмица от британското правителство, което се готви наесен да отмени 14-дневната карантина при връщане от рискови държави, заменяйки я с еднократно изследване.

Професор Крис Тумазу от лондонския “Империал колидж” е автор на нов вид тест, който скъсява от 24 часа на 90 минути времето за потвърждаване или отхвърляне на наличието на коронавирусна инфекция. Тестът е една от експерименталните разработки, които британската здравна каса от месеци изпитва за диагностиката и лечението на коронавирусната инфекция.

Изследването позволява чрез едно вземане на слюнка или тампон от носа да се установи дали пациентът излиза или минава през COVID-19, като взетата проба няма нужда да се носи в лаборатория, се изследва в на място в специално устройство с размерите на мастилен пълнител за принтер.

Разработката, която се прилага експериментално в онкологичните и родилни отделения на няколко британски болници помага на лекарите бързо да преценят къде да настанят пристигащи нови пациенти - в ковид или в други отделения.

Крис Тумазу е един от водещите британски биоинженери и първият “Региус” професор по инженерство “Империал колидж” - един от най-престижните британски университети в областта на медицината. Титлата “Региус” означава, че преподавателят е покровителстван от кралицата и се дава от времената на крал Хенри Осми.

Всъщност Крис е британското име на Христофорос Тумазу - второ поколение емигрант, произхождащ от кипърско семейство. Родителите му - Маркос и Андриана идват във Великобритания от две кипърски села, а синът им се ражда в Лондон през 1961 г. Макар да е поданик на Кралицата, проф.Тумазу никога не пропуска да изтъкне гръцко-кипърския си произход, който е подчертан дори в научните му биографии.

В младежките си години Христофорос се вижда като собственик на гръцки ресторант и даже училищните му оценки говорят, че ще се случи именно така. Но чичо му - електроинженер, смята, че може да излезе нещо повече от момчето, което се увлича от живота и откритията на големите изобретатели. Той убеждава родителите да го изучат за електротехник. После Христофорос записва инженерство в Окфордската политехника и защитава докторат. На 33 години е най-младият професор по инженерни науки в “Империал колидж”.

Отново семейството му е причина да се ориентира към биоинженерството. Синът му има тежко бъбречно заболяване, което лекарите успяват да преборят. Но ако то е било открито по-рано, момчето и близките му са можели да избегнат трудните месеци в битка с болестта. Едно от първите изобретения на Тумазу е метод за диагностициране на състоянието в ранен стадий.

35 години по-късно той е един от известните съвременни инженери в медицината, който има зад гърба си над 750 изследователски труда, повече от 50 патента и две успешни компании за медицински изделия, в които работят 300 души. Сред най-известните му изобретения са мобилен безжичен сърдечен монитор за мониторинг преди и след операции, кохлеарни импланти за родени глухи деца, изкуствен панкреас за диабетици тип 1, интелигентен нервен стимулатор като алтернатива на лекарства за отслабване.

В края на февруари Крис Тумазу прекарва повечето от времето си в полупразните тогава ковид-отделения в Лондон, без да вижда семейството си, което живее в Австралия. От година той изследва с изобретен от него уред ДНК-то на пациенти, за да установи дали те са предразположени към различни генетично предавани заболявания. Хрумва му, че устройството може да се използва и за откриване на коронавируса.

От самото начало целта е изработването на тест - по това време Китай е почти единственият производител и доставчик на комплектите. Наличностите са крайно недостатъчни, държави си крадат една на друга доставките.

Началото е на 1 март, когато британските здравни власти публикуват генетичната последователност на вируса, за да насърчат учените от цялата страна да го изследват и така да помогнат за разработването на тест, ваксина или лечение.

Тестът на Тумазу се основава на известната досега PCR (polymerase chain reaction) технология, която търси вируса в рибонуклеиновата киселина (РНК) на клетката.

Всяка жива клетка съдържа като наследствен материал ДНК, която е отговорна за биосинтезата на различни РНК, които пряко или косвено участват в биосинтезата на функционални белтъци, осъществяващи клетъчните функции. Коронавирусите са ретровируси, т.е. техният наследствен материал e лесно откриваемa РНК.

Година преди началото на пандемията стартъпът, който създава с колеги в “Империъл колидж”- DNANudge, се занимава с анализирането на ДНК на пациенти, за да установи тяхната предразположеност към различни генетични заболявания, като сърдечни болести, Алцхаймер и диабет. Идеята е да се даде на всеки човек възможност да контролира собственото си здраве като организира по-здравословно диетата и начина си на живот.

Изследват ДНК с проба, взета от вътрешната страна на устата на пациента и я анализират с разработения от екипа на Тумазу сканер с формата на CD плейър. Тумазу решава да изпробва дали неговият “плейър” не може да анализира вместо ДНК РНК, за да открие Sars-Cov-2 - вирусът, който причинява COVID-19.

Основното предимство на новата разработка е скоростта, тъй като резултатите от стандартните PCR тестове излизат за 24-48 часа, което тя скъсява до 90 минути. Но тестът има и други предимства. Сред тях, че изследването може да се прави на място, без да е необходимо пробите да се изпращат за изработване в специализирани лаборатории. Разработката има вече сертификат по CE, който дава възможност изследването да се прави в извън лабораторни условия, включително в домове за стари хора и в различни здравни служби. При това не от лаборанти, а например от хирурзи, акушери и други специалисти, които трябва да преценяват терапията на своите пациенти.

Тумазу говори пред британския вестник "Телеграф", че това ще е особено важно за родилките с ковид симптоми, които при отрицателен резултат ще могат много по-рано да прегърнат за първи път бебетата си. Скоростта ще е решаваща и при новопостъпващи в болницата пациенти с различни оплаквания, за да се прецени дали те да бъдат насочвани към инфекциозни или други отделения.

“Развълнуван съм, защото винаги съм се интересувал от възможността тези видове технологии са стигат непосредствено до потребителите", казва проф. Тумазу пред “Телеграф”.

Той добавя, че “дестимифицирането" на процеса на тестване и на идеята, че то може да се извършва само от учен с бяла престилка в отдалечена лаборатория, е била една от целите му.

Тестът може да разграничи обикновената настинка от коронавирусната инфекция, което означава, че хора с ковид-подобни симптоми ще знаят дали трябва да се самоизолират или да продължат да си пият парацетамола и витамините.

На практика новият тест може да е и решението за все още неизпълненото обещание на британския премиер Борис Джонсън в кралството да се правят по 200 хиляди PCR изследвания всеки ден. Той може да сложи край и на карантините, като пътниците се изследват още на летищата, както и на дистанционното обучение в училищата, ако учителите могат да бъдат тествани на случаен принцип преди часовете.

Изпитанията на новия текст показват, че той обещава да е по-точен от традиционните PCR лабораторни тестове с 94,4% чувствителност и 100% специфичност, по данни на "Империал колидж". В момента около два на всеки 10 теста за коронавирус дават „фалшиво отрицателен“ резултат, но Тумазу казва, че неговите проби елиминират този риск чрез вградена контрола. Тя дава “грешка”, когато пробата не е взета правилно. Това е сигнал, че тестът трябва да бъде повторен.

Очакванията към теста са високи. Властите във Великобритания смятат да го използват активно от септемри, разчитат, че бързото излизане на резултатите ще позволи по-ефективно да се ограничава разпространяването на инфекцията и то в навечерието на зимата, когато всички предвиждания са за скок на заболяванията.

Проф. Тумазу смята, че това е реално. Той е убеден, че към края на годината устройствата, в които които се изследват пробите, могат да се произвеждат в количества от по един милион месечно.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG