Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Дезинформация, стъпила на пет стълба". Фронтовете на кремълската пропаганда


Държавният секретар на САЩ Майк Помпео
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео

Руската дезинформация и пропаганда в чужбина стъпва на пет стълба. Това се казва в 76-страничен доклад на Центъра за глобално взаимодействие към Държавния департамент на САЩ (Global Engagement Center).

Излизането на доклада бе анонсирано от държавния секретар Майк Помпео в сряда.

В доклада са дадени множество конкретни примери и позовавания на публикации в интернет, които свидетелстват за мащаба на предприетите от Русия действия в информационната война със САЩ и Западния свят като цяло.

Според данните на Центъра, руската "екосистема за дезинформация и пропаганда" представлява сбор от официални, подставени или нямащи определена принадлежност канали за връзка и платформи, които Русия използва за създаване и разпространение на фалшива информация.

Петте основни стълба на екосистемата са: официални правителствени съобщения, финансирани от държавата международни информационни канали, контролиране на прокси-структури, използване на социалните мрежи като оръжие и дезинформация чрез киберсредства.

"Информацията като оръжие"

"Кремъл носи пряка отговорност за развитието на тези тактики и платформи за използването на информацията като оръжие", се казва в доклада.

В документа се отделя внимание на използването на прокси-структурите, които лансират прокремълската дезинформация и пропаганда. Като такива структури са посочени:

- контролираното от Службата за външно разузнаване многоезично издание "Фонд за стратегическа култура",

- псевдоакадемичното издание "Нов източен преглед" на Института за източни изследвания към Руската академия на науките, насочен основно към Близкия Изток, Азия и Африка,

- канадският сайт "Глобъл Рисърч" (Global Research),

- базираната в Крим информационна агенция "Новинарски фронт" ("Новостной фронт", "NewsFront")

- многоезичният портал SouthFront, специализиран във военната тематика,

- квазианалитичният център "Катехон", разпространяващ антизападна пропаганда на пет езика.

Както се отбелязва в доклада, някои лица и организации, които стоят зад тези структури и издания, имат голяма изгода от явните си връзки с Кремъл, други се стремят да изглеждат независими от руските власти, но са изцяло заети да разпространяват прокремълско съдържание.

Десет милиона долара, ако разкриеш киберпрестъпник

Представяйки доклада, държавният секретар Майк Помпео обеща солидна парична премия за предоставена информация за лица, които по чужда поръчка се опитват да се намесват в американските избори.

"Програмата на Държавния департамент "Награда за правосъдие" предлага до 10 млн. долара за информация, позволяваща да се установи личността или местонахождението на всеки, който действа по указания или под контрола на чуждо правителство, меси се в изборите на САЩ или участва в престъпни кибератаки", каза Помпео.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG