Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радио Свободна Европа поиска незабавно разследване на агресията срещу свои журналисти


Изпълняващият длъжността президент на Радио Свободна Европа/Радио Свобода Дейзи Синделар
Изпълняващият длъжността президент на Радио Свободна Европа/Радио Свобода Дейзи Синделар

Ръководството на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (Radio Free Europe/Radio Liberty) изрази възмущение от агресията срещу двама свои журналисти. Реакцията е по повод на инцидента по време на националната конференция на ГЕРБ в сряда, когато неидентифицирани мъже с маски се отнасяха грубо с репортери, бутаха Полина Паунова, отнеха и захвърлиха на два пъти телефона ѝ, както и направиха опити насилствено да отнемат телефона на Генка Шикерова.

“РСЕ/РС е възмутено от агресията срещу нашите двама репортери, които си вършеха работата и отразяваха политическо събитие. Инцидентът трябва незабавно да бъде разследван от властите, а на извършителите трябва да бъде потърсена отговорност”, заявява изпълняващата длъжността президент на РСЕ/РС Дейзи Синделар.

"Няма да го набием, има охрана." Насилие по време на партийно събрание
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

След инцидента от ГЕРБ обявиха, че тези хора са „платени провокатори“ и нямат общо с охраната на събитието, защото наетите частни гардове са носели светлоотразителни жилетки. Засега обаче нито организаторите от ГЕРБ, нито домакините от „София Тех Парк“ имат обяснение защо охраната не се е намесила, за да неутрализира агресивните мъже. Освен атаките срещу Паунова и Шикерова, те нанесоха удари и ритници на няколко протестиращи.

“Освен това, българските власти на най-високо равнище трябва публично да осъдят този и всеки друг случай на насилие или друг натиск срещу журналисти, за да могат те да вършат своята работа безопасно и без страх”, заявява още Дейзи Синделар.

По-рано в четвъртък международната неправителствена организация „Репортери без граници“ осъди посегателството над Полина Паунова. Базираната в Париж организация призова българските власти да разследват случая и да установят извършителите. Столичната полиция вече разпита Паунова, но все още няма официална информация за задържани заподозрени.

Съветът за електронни медии (СЕМ) в България също изрази “сериозно безпокойство от зачестилите посегателства срещу журналисти”.

“Всяка физическа и вербална агресия срещу журналисти е недопустима в едно демократично общество. Особено в държава членка на ЕС, в която зачитането на човешкото достойнство и права, толерантността и разбирателството са основни ценности”, се казва в позиция на медийния регулатор.

СЕМ призова “политици и общественици да бъдат отговорни в публичното говорене и поведение по отношение на журналистите и медиите”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG