Връзки за достъпност

Извънредни новини

БТПП: България пада в класациите за законност, просперитет и бизнес среда


Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов
Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов

Позициите на България в световните класации за върховенство на правото, просперитет и за условия за правене на бизнес се влошават, сигнализира Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Организацията представи в петък годишното издание "България в цифри", в което се проследява представянето на страната в 27 международни класации за 2019 г.

По думите на председателя на палатата Цветан Симеонов България губи позиции в Индекса за върховенство на правото в разделите "Ред и сигурност", "Изпълнение на регулациите", "Гражданско правосъдие". В същото време в тази класация България се изкачва от 77-мо на 71-во място в категорията "Отсъствие на корупция", както и с три пункта в "Отворено правителството".

"Страхувам се, че след нещата, които излязоха в публичното пространство в тази област, догодина ще бъдем в доста по-незавидни позиции", коментира Симеонов.

Загуба на позиции се отчита и в Индекса на просперитет по отношение на "Безопасност и сигурност", "Лична свобода", "Социален капитал", "Бизнес среда", "Условия на живот" и в "Природна среда".

При Индекса за правене на бизнес по показателя "Свързване с електричество" България от 147-мо пада на 151-во място. Продължават затрудненията при откриването на фирма, влошено е положението и при получаването на разрешения за строеж. България пада от 60-то на 67-мо място по достъпност при получаване на кредит.

"Времето за закриване на фирми е траен недостатък в страната. Смешно е шест месеца да се "влачи" едно закриване", добави Симеонов, подчертавайки, че са нужни законодателни промени по този повод.

Международните класации отчитат намаляване на данъчната тежест в България, отбеляза още Симеонов. Той обаче предупреди, че намаляването на ДДС за някои сектори и започналото пренасочване на европейски фондове по различни програми застрашават бюджета. Председателят на палатата, която представлява интересите на няколко хиляди фирми, призова за внимателно харчене на парите от резерва, за да не се стигне до увеличаване на данъците.

По Индекса за конкурентоспособност в раздел "Здравеопазване" също се регистрира изоставане, защото реформите не се случват, има и известно влошаване във "Финансовата среда". Без промяна е "Бизнес динамиката" и способността ни за иновации.

"Ако в България няма промяна по тези два показателя, не може да се очакват добри перспективи за конкурентноспособността на страната ни", коментира председателят на търговско-промишлената палата.

Ръководството на организацията настоява за промяна на правителствените мерки за подпомагане на бизнеса, пострадал от коронакризата - 60/40 и 80/20. Според БТПП е необходимо да се намалят обезщетенията на служителите, които не работят заради затваряне на бизнеса, за да имат стимул да търсят работа.

Цветан Симеонов прогнозира увеличаване на безработицата, ако не се стимулират предприемачите да се върнат към нормалната си дейност, въпреки епидемичната обстановка. Той цитира данни, според които средната безработица в България от началото на годината е 7,5 на сто. За юни тя е 8,3%, а за София за същия месец - 4,2 на сто.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG