Връзки за достъпност

Извънредни новини

Светослав Самуилов, който направи фитнес за деца с увреждания


Преди години той е бил един от най-добрите български MMA състезатели. Кариерата му започва като борец, а след това става републикански шампион и носител на Световната купа. Заедно с брат му тренират усърдно и прибавят към уменията си ММА битките.

По образование е кинезитерапевт, а професионалният му път до 2013 г. се развива така, че обещава перспективна кариера. На 25 март, същата година, той претърпява автомобилна катастрофа, която го оставя в инвалидна количка.

Прикован за нея вече седем години Светослав Самуилов – Сисо намира нов смисъл в живота си. Той решава да направи фитнес зала, оборудвана специално за деца с увреждания.

Начинанието си започва и развива в родния си град Русе. Общината му предоставя терена, а приятели и непознати му помагат с всичко останало. Така през лятото на 2020 година Светослав открива фитнес за деца с увреждания, а амбицията му е един ден той да прерасне до място за тренировки на хора с двигателни проблеми от всички възрасти.

"И аз исках да има такова място, където да мога да тренирам и да могат такива деца да тренират", разказва Светослав пред Свободна Европа. За него любовта не е чувства, емоции, а когато видиш нужда, да можеш да бъдеш полезен.

Тренировките на децата с увреждания във фитнес залата на Светослав Самуилов са безплатни. Към момента трениращите деца са осем. "Има и тенденция да расте бройката. Все пак ние започнахме от една зала, която бе столова и я преобразихме напълно", разказва Светослав.

"Господ ми помага, защото вярвам в него. От първия момент е така и така ще продължава", казва бившият ММА боец.

Единственото ограничение, което чувства в момента, е времето. "Аз тренирам децата и всяка тренировка е около час. Но пък не мога да стоя повече от четири часа дневно в количката, защото докторите не ми дават. Само това ме спира. Но и то ще се нареди", разказва бившият състезател, известен с прозвището Сисо.

Заради дългото застояване Самуилов получава декубитални рани. "Съобразявам тренировките с времето, в което мога да стоя, през останалото време лежа", казва той. И допълва, че гледа на работата си много отговорно и към всеки отделен случай подхожда по различен начин. "Имам тренировки с дете с аутизъм, него няма как да сложа в обща група с останалите. Виждам обаче напредъка и това ми доставя огромно удоволствие.

Светослав планира, когато има финансова възможност, да направи рампа за инвалидни колички, но отбелязва, че тя е скъпа и това ще бъде в следващ момент. "И сега успяваме да осигурим достъп до залата", казва той.

Светослав подчертава, че нито за момент не се е съмнявал, че начинанието му ще бъде успешно. "Наистина вярвам в Бог и смятам, че той помага да се случват добри неща, още повече, когато някой се опитва да работи за ближния", смята Сисо.

Той си спомня, че идеята му е хрумнала докато е помагал за раздвижването на деца с увреждания. "Тренирахме в парка. Винаги има начин. Затова и смятам, че всичко това ще се развива", разказва Самуилов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG