Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всеки ден ще е така до оставката". Импровизиран вот на недоверие, блокирани кръстовища и протести в цялата страна


Снимка от протеста в Асеновград
Снимка от протеста в Асеновград

Със скандирания "оставка" в четвъртък вечерта продължиха протестите срещу правителството и главния прокурор. Хиляди се събраха на демонстрации в София и в други градове в страната.

В столицата бяха блокирани кръстовищата на Орлов мост, на площад "Независимост" и пред ректората на Софийския университет, информира БНР. Движението по бул. "Дондуков" и бул. "Цар Освободител" беше временно спряно.

Пред сградата на Министерския съвет протестиращите проведоха импровизирано парламентарно заседание и гласуваха вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов "заради корупция, грабеж, некомпетентност и наглост, които унизиха народа на България и сринаха международния й авторитет", съобщи БТА.

По-рано през деня недоволство предизвика и проваленото заседание на Народното събрание. То беше свикано по искане на БСП, но депутатите от ГЕРБ и коалиционните им партньори от „Обединени париоти“ не се регистрираха и така не беше събран необходимият кворум от 121 народни представители. През това време отвън се събраха десетки протестиращи, които замеряха сградата с яйца и домати.

Кръстовището на бул. "Ситняково" и "Шипченски проход" пред Румънското посолство също беше блокирано в четвъртък вечерта. Протестиращи разпънаха палатки, шатри, дървени скари и стари гуми. БНТ цитира протестиращи, според които 5.00 часа сутринта в петък жандармерия с над 20 коли е дошла на място и е събрала палатките и всички вещи от барикадата.

Недоволни от управлението граждани протестираха край ГКПП "Дунав мост" в Русе. Хората се събраха на кръговото кръстовище и скандираха: "Оставка! Веднага!", "Всеки ден ще е така до оставката". Протестиращите излязоха на пътното платно и за кратко спряха движението.

Във Варна протестиращи блокираха Аспарухов мост. Преди това шествието мина през центъра на града, а начело бяха плакатът "Държавата е в ремонт" и националният трибагреник. Мостът, по който минава трафикът към Бургас и варненския район "Аспарухово", остана затворен около половин час, допълва БТА.

В Бургас протестното шествие премина по ул. "Богороди". Недоволните написаха с тебешири "Оставка" и "Мутри вън" пред сградата на Общината и пред Казиното. Много хора, седнали в заведенията по ул. "Богориди", ги аплодираха.

В 19 часа в Пловдив близо 1000 души се събраха на площад "Съединение" и разпънаха националното знаме пред паметника. Протестът започна с изпълнение на националния химн на тромпет от млад музикант. Минути преди 20 часа от площад "Съединение" протестиращите потеглиха по Главната улица. Пред обастната дирекция на МВР поискаха оставката и на новия вътрешен министър Христо Терзийски заради съставени 38 акта на протестиращи преди седмица.

Междувременно в столицата няколко протестиращи скандираха и пред посолството на Беларус в знак на солидарност с протестите в бившата съветска република. Те започнаха преди седмица заради съмнения във фалшификация на президентските избори. Досегашният президент Александър Лукашенко спечели шести мандат с над 80% от подадените гласове. Оосновната му съперничка Святлана Циханоуска взе под 10%. Тя бе принудена да напусне страната след заплахи за сигурността й от страна на властта.

Демонстрация в знак на солидарност с протестиращите в Беларус
Демонстрация в знак на солидарност с протестиращите в Беларус

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG