Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кристиан Митов, който запозна България с безплатните турове


Кристиан Митов
Кристиан Митов

Кристиан Митов току-що се е върнал в родната София от шестгодишно следване в Германия. Носи диплома по индустриален мениджмънт, но ритъмът работа-вкъщи не му допада.

“Липсваха ми контактите с чужденци, не можех да живея само между работата и дома си”, казва той.

Така през 2010 г. се ражда Free Sofia Tour - безплатни туристически обиколки, в които професионални гидове организират турове за индивидуални туристи и пътешественици, дошли в България извън офертите на големите туроператори.

“Такова нещо в София нямаше, но бях го виждал в Будапеща и Прага”, разказва Митов на юбилея на начинанието, което вече е пораснало до сдружение, има на 30 лицензирани гидове и собствена програма за обучение и подбор. Според платформата Trip Advisor безплатните обиколки са най-заслужаващото си развлечение за пътника в българската столица.

10 години по-късно Сдружение 365 организира няколко вида тематични обиколки в София, както и в Пловдив.

Всичко започва с няколко флайера, които братът на Кристиан прави и които Кристиан разнася из друга тогава новост в София - хостелите.

“Първият ни турист беше американец, който не беше отседнал в хостел, а в хотел. Беше решил да се поразходи към хостелите и там беше видял поканата ни. Така започна всичко”, казва Кристиан.

Заедно с него са Ваня Никова, също върнала се от Германия с диплома по мениджмънт, Бойко Благоев, тогава журналист, който прави сайта и блога и Теодора Зарева. 10 години по-късно тях вече имат различен професионален път, но продължават да са духовно заедно.

“Хората имаха доста енегия и това помогна нещата да се разрастнат бързо”, спомня си Кристиан.

Две години са необходими ентусиастите да се превърнат в професионалисти и работодатели. Не и без помощта на двама тогава докторанти по история, които обогатяват фактологично разказите на гидовете. Днес материалът, върху който се провеждат двучасовите обиколки на София е набъбнал до 100 страници исторически факти и личности и то само по маршрута от Съдебната палата до катедралния храм “Св. Александър Невски”.

“Държим гидовете да разказват и лични истории, наред с историческите факти. Искаме всеки чужденец, който идва тук да може да каже на приятелите си, че познава един българин, че за тези два часа са се сближили със страната и че има приятел българин”, раказва Кристиан.

Начинанието постепенно се разраства като се включват тематични обиколки, например за местата, където може да се опита софийска баница и боза, за кръчмите с история в София, за балканската кухня. Те са платени, като идеята е да се ориентират гостите на столицата, които след това при желание да ги “доизследват” сами.

В момента най-популярните тематични турове са обиколките из знаковите места на комунистическото минало на София, балканската кухня и разбира се “Червеният апартамент”. Жилището, обзаведено изцяло с мебели и уреди от социалистическите времена” представя живота на обикновените българи през социализма с масивните секции, жълтите китеници на дивана и задължителния ВЕФ.

“Имаме още много идеи”, уверява ме Кристиан, сякаш това, което вече правят - театър на английски език, обиколки по културните забележителности, по потайностите и по религиозните места в София, не е достатъчно.

Разбира се, пандемията от коронавируса, разтърсва и техния бизнес. Обиколките са възстановени чак след отпадането на карантинните ограничения и днес са много по-малко отпреди идването на вируса, защото и туристите са по-малко.

“Преди пандемията имахме по четири безплатни обиколки на София дневно, сега е само една”, казва Кристиан.

Променили са се и туристите, които идват в България: “След като Ryanair започна да лети до България, в София започнаха да идват много туристи за уикенда - всякакви хора - възрастни, млади, семейства с деца. Между 2016 и 2020 г имаше бум на уикенд туристи”.

Епидемията е върнала нещата с четири години назад, към времената, които София е била посещавана основно от индивидуални пътешественици, бекпекъри, тръгнали към Истанбул, Гърция или другаде на Балканите, и само преминаващи през София. Отново идват повече чужденци, които са решили да опознаят България и за които София е отправна точка.

“Те също си имат своя чар. Хора със собствени истории, интересни истории”, разказва Кристиан.

Сега сдружението се подготвя да предложи отново обиколки на София и на Пловдив на български език - за българите, които трябваше да променят плановете си заради коронавируса и да заменят далечните пътувания с научаването на повече за места, които са част от ежедневието им. Планират и търсене на съкровища в София и Пловдив (treasure hunt).

“Следим ситуацията, защото условията се променят доста бързо. Мислим и за виртуални и онлайн турове, както и за хората, които искат да опознаят своя град”, казва Кристиан.

Той самият също се е гмурнал в ново приключение - заведение за хранене, което се специализира в брънчове.

“Това е нещо напълно ново за мен, уча се в движение”, добавя 36-годишният Кристиан Митов. С усмивка, защото прощъпалникът на заведението е през януари - месец преди пандемията да затвори живота между стените на дома. Явно не и за него.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG