Връзки за достъпност

Извънредни новини

Властта в Минск нареди освобождаване на задържаните, протестите в Беларус продължават


Освободен от следствения арест в Минск показва следите от насилие по ръката си.
Освободен от следствения арест в Минск показва следите от насилие по ръката си.

Беларуските власти наредиха в петък да бъдат освободени задържаните участници в протестите. Гражданското недоволство обхвана страната, след като сегашният президент Александър Лукашенко бе посочен за победител с 80% от подадените гласове на изборите на 9 юли.

Предварителните разултати бяха потвърдени от Централната избирателна комисия, която обяви също в петък за окончателно избран за шести път на президентския пост Лукашенко с 80.1%. Втора е кандидатката на опозицията Святлана Циханоуска с 10.12%.

Председателят на Съвета на републиката (горната камара на парламента) Наталия Кочанова заяви, че на властта не са й нужни „схватки и войни“. Тя разказа, че Александър Лукашенко „чу мнението на трудовите колективи и нареди да се разследват всички факти по арестите от последните дни“.

Зам.-министърът на вътрешните работи Александър Барсуков обеща, че всички задържани на протестите ще бъдат освободени до края на деня. Той увери, че не е имало насилие и издевателства над гражданите, въпреки многобройните документирани свидетелства за обратното.

Вътрешният министър Юрий Караев се извини за „нанесените травми на случайни хора“, пострадали при рапръскването на демонстрациите. Той каза, че поема отговорността за „попадналите не където трябва“.

Междувременно външните министри от ЕС ще проведат извънреден съвет в петък по искане на Полша, за да обсъдят евентуално налагане на санкции на Беларус заради насилието срещу демонстрантите.

Същевременно над хиляда учени подписаха петиция срещу насилието по време на мирните протести. Те изразяват възмущение от масовите фалшификации на изборите и подчертават, че не вярват на обявените резултати.

Започнаха кратки стачки и митинги в големите предприятия на Беларус в подкрепа на протестиращите, срещу милиционерското насилие и фалшификациите на изборите.

Според местните медии и социалните мрежи митинги е имало в над 20 големи промишлени заводи, които се считат за гръбнака на беларуската икономика.

Литератори и членове на ПЕН-клубовете в Москва и Санкт Петербург публикуваха съвместно обръщение в подкрепа на протестите в Беларус и срещу прилаганото там насилие от милицията и специалните части.

„Нашата съседка, с която сме кръвно свързани, крещи на два езика – на беларуски и руски – за тоталното фалшифициране на изборите. За прогонените и арестувани кандидати на опозицията. За хилядите бити, унизени и хвърлени в ареста беларуси“, се казва в обръщението.

Масовите протестни акции срещу резултатите от президентските избори започнаха вечерта на 9 август. Още веднага милицията и специалните части започнаха да разгонват демонстрантите с водни оръдия, гумени куршуми и шумови гранати. Арестувани бяха хиляди, сред които и случайни минувачи. Стотици пострадали напълниха болниците. Загиналите по официални данни са двама. Класираната на второ място в президентските избори Святлана Циханоуска избяга в Литва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG