Връзки за достъпност

Извънредни новини

Еврокомисията е резервирала 900 млн. дози ваксини срещу COVID-19


Европейската комисия вече е сключила три предварителни споразумения за доставки на ваксини
Европейската комисия вече е сключила три предварителни споразумения за доставки на ваксини

Европейската комисия вече e резервирала общо 900 милиона дози ваксина срещу COVID-19, след като в петък беше съобщено за трето подписано предварително споразумение с разработчик.

Комисията, която беше упълномощена да преговаря от името на страните членки, обяви, че е постигнала предварителна договореност за доставка на възможна ваксина с шведско-британския производител AstraZeneca. 400 млн. дози от разработваната съвместно с Оксфордския университет ваксина, ще бъдат предоставени за купуване от държавите членки, ако препаратът, който е в момента в трета, последна фаза на изпитания, е успешен.

Късно в четвъртък Европейската комисия съобщи, че е договорила и 200 млн. дози от работещия с белгийската компания Jansen фармацевтичен гигант Johnson & Johnson. На по-късен етап, при необходимост компанията е готова да достави още 200 млн. дози. Споразумението предвижда Johnson & Johnson да предостави безплатно неуточнен брой ваксини на най-бедните европейски държави.

В края на юли Комисията сключи подобно предварително споразумение с френския производител Sanofi-GSK, с което си резервира правото на 300 милиона дози ваксина, ако разработката му е успешна и бъде одобрена за продажба на европейския пазар.

Българският здравен министър Костадин Ангелов заяви, че се подготвя поръчка на 2 млн. ваксини, които ще бъдат предоставени на медици, хора над 65-годишна възраст и на хронично болни, ако някоя от ваксините, за които са резервирани количества е успешна.

В момента в света има над 150 кандидата за ваксини срещу коронавируса, като над 20 от тях са във финална фаза на изпитания за безопасност и ефективност. Около 10 процента от разработваните ваксините успяват да получат лиценз за продажби.

По-рано през седмицата Русия съобщи, че е регистрирала своя ваксина срещу коронавируса, но експерти и политици изразиха опасения, тъй като тя не е преминала пълните клинични изпитания, които биха гарантирали, че е безопасна и работи.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG