Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп "ще разгледа внимателно" възможността за помилване на Едуард Сноудън


Едуард Сноудън през 2015 г. в Русия
Едуард Сноудън през 2015 г. в Русия

Американският президент Доналд Тръмп "ще разгледа внимателно" възможността за помилване на бившият служител на Агенцията за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън, който през 2013 г. разкри данни за секретно електронно наблюдение на милиони граждани на САЩ. Това заяви държавният глава на страната, след като намиращият се в Русия Сноудън декларира, че би се върнал в родината си при гаранции, че ще получи справедлив процес.

"Много хора смятат, че към него трябва да се отнесем по различен начин, а други хора смятат, че той е извършил много лоши неща", коментира президентът Тръмп, добавяйки: "Ще разгледам това много сериозно." По време на предизборната си кампания през 2016 г. той изрази коренно различна позиция, определяйки Сноудън като "тотален предател", с когото "би се разправил грубо".

Бившият служите на АНС е задочно обвинен за неправомерно разкриване на класифицирана информация, засягаща националната отбрана, както и умишлено предаване на данни за американското разузнаване на лица, които нямат право да получават такава информация. Освен това Сноудън е обвинен в кражба на собственост на правителството на САЩ. По всяко от тези обвинения той може да получи до 10 години затвор. Ако бъде осъден, той може да бъде изпратен в затвор за десетилетия.

Едуард Сноудън се намира в Русия, която единствена му предостави временно убежище. Още през 2013 г. той поиска такова от тогавашния френски президент Франсоа Оланд, но той не удовлетвори молбата му. Преди година Сноудън обяви, че е искал убежище и от други страни, но единствено руските власти са откликнали.

Почина братът на американския президент

Междувременно американският президент Доналд Тръмп съобщи в събота, че по-малкият му брат Робърт е починал в болница в Ню Йорк на 71-годишна възраст

"С тежест на сърцето споделям, че моят прекрасен брат Робърт спокойно почина тази нощ. Той не беше просто мой брат, той беше най-добрият ми приятел. Много ще ми липсва, но ще се срещнем отново. Паметта за него вечно ще живее в сърцето ми. Робърт, обичам те. Почивай в мир", гласи изявлението на 74-годишния Доналд Тръмп.

Той е посетил брат си в болницата в петък, след като от Белия дом съобщиха, че Робърт Тръмп е тежко болен, информира БНР. Робърт Тръмп започва кариерата си на Уолстрийт в сферата на корпоративните финанси. Впоследствие се включва в семейния бизнес и управлява холдинги за недвижими имоти като главен изпълнителен директор на "Тръмп организейшън".

Най-старият брат на президента, Фред Тръмп Джуниър, е страдал от алкохолизъм и през 1981 г. е починал на 43-годишна възраст. Живи са двете сестри на президента – Елизабет Тръмп Грау и Мариан Тръмп Бари, която е федерален апелативен съдия в пенсия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG