Връзки за достъпност

Извънредни новини

Рони О‘Съливан – геният на снукъра


В неделя О'Съливан спечели шестата си световна титла
В неделя О'Съливан спечели шестата си световна титла

Много малки деца ритат топка в махалата, представяйки си, че един ден ще се превърнат в идолите си, които гледат по телевизията. Някои, много малко, успяват да станат професионалисти, за други това остава далечен спомен от миналото.

Като тях в югозапдното английското градче Чигуел на 7 години едно хлапе започва да играе любимата си игра – снукър. Времето показва, че той има дарба за играта, след като на девет печели първата си победа в местен турнир, постига първата си точкова серия от 100 и повече точки (сенчъри) на 10 и за пръв път печели турнира на Обединеното кралство за деца под 16 години, когато е на 13 години.

На 15 пък се превръща в най-младия играч, който записва максимален брейк от 147, на 17 записва първото си участие на Световно първенство, а на 18 се превръща в най-младия човек, печелил един от “ранкинг” турнирите на Световна професионална билярд и снукър асоциация.

В неделя, вече на 44 години, той се превърна в човека с най-много победи в турнирите на най-високо ниво в историята на спорта, спечелвайки шестата си световна титла. Неговото име е Рони О‘Съливан.

“Геният от Чигуел”, както често е наричан той, надделя със 18 на 8 фрейма над младия си опонент Кайрън Уилсън в шефилдския театър “Крусибъл”, който от години е дом на световното първенство. Освен че добави шеста купа от най-престижния турнир, О‘Съливан изпревари шотландеца Стивън Хендри и вече притежава 37 трофея от “ранкинг“ турнири в своята кариера.

“Никога реално не мисля за титли, защото когато бях хлапе просто мечтаех да играя тук. Играех, защото това ми доставяше удоволствие и все още се старая да играя, за да се забавлявам. Да бъда тук , да постигна всички тези победи - да, това е мечта, която се превърна в реалност и е страхотно да изживяваш мечтата си“, каза Рони след приключването на мача.

Малко след победата британският “Телеграф” излезе със статия, която определя Рони като Лионел Меси, Тайгър Уудс и Серина Уилямс на снукъра и призова да му бъде връчена наградата за спортна личност на годината на Би Би Си.

Освен титлите постиженията на Рони включват най-голям брой сенчъри брейкове 1061, далеч пред втория Хендри със 775. Той е автор и на най-бързия максимум в историята на спорта. Важен за отбелязване е и фактът, че той постига шестте си световни титли в рамките на три десетилетия - друго от постиженията му без прецедент.

Дните на успехи и слава обаче не винаги са били единственото, което Рони е преживявал. Докато той прави първите си големи стъпки в света на снукъра, баща му попада в затвора по обвинение за убийство. Това повлиява много силно на младока, който сам заявява, че му е трябвало повече от година, за да свикне с факта, че ще трябва да израсне без присъствието на баща си. По неговите думи тази травма го е лишила дори от повече успехи в професионалната му кариера.

През годините името на Рони е свързвано и с други скандали като най-големият е отказа му да доиграе мач от състезанието в Йорк през 2006 г. и напуска залата, което му носи сериозни наказания.

През 2010 г. пък той отказа да довърши фрейм, в който можеше да постигне максимален резултат от 147 точки, тъй като организаторите не бяха заделили допълнителна премия за постигането на “максимум”.

Един от големите скандали, свързани с него пък може да се счита за най-голямото доказателство за огромните му способности.

По време на Световното първенство през 1996 г. канадският състезател Ален Рибидо подава официално оплакване срещу Ракетата, твърдейки, че той го е унизил по време на мача помежду им, тъй като Рони е изиграл няколко фрейма с лява ръка.

Световната билярд и снукър организация назначава разследване и задължава О‘ Съливан да изиграе мач, в който използва само лявата си ръка, срещу бившия световен шампион Рекс Уилямс. Мачът завършва с резултат 3:0 в ползва на “Ракетата”.

Рони е баща на три деца, офицер на Ордена на Британската империя, автор на няколко книги и дългогодишен водещ на свое собствено предаване за играта по Евроспорт.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG