Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жена опита да мине с кола през протестиращи, те ѝ счупиха стъклото. МВР отказа да охранява блокадите


Десетки коли се оказа блокирани пред румънското посолство в София, след като протестиращи за трети път блокираха движението там в понеделник вечерта
Десетки коли се оказа блокирани пред румънското посолство в София, след като протестиращи за трети път блокираха движението там в понеделник вечерта

Поредният опит за блокада на кръстовището пред румънското посолство в София предизвика ескалация на напрежение между протестиращи и жена, която се опита да премине с колата си през хората в понеделник вечерта. В този момент на мястото нямаше полиция. Униформени пристигнаха десетина минути по-късно и впоследствие протестиращите сами решиха да пуснат колата, чиито предно стъкло и фарове бяха счупени по време на инцидента.

Протестите с искания за оставки на правителството и главния прокурор Иван Гешев продължават вече 41 дни като в столицата има постоянни палаткови лагери на кръстовищата на Орлов мост, Софийския университет и Ларгото. Миналия четвъртък част от протестиращите решиха да блокират и кръстовището пред румънското посолство, поставяйки и там тенти, кофи за боклук и други препятствия.

Как се стигна до напрежението пред румънското посолство
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

В ранните часове на миналия петък обаче полицията възстанови движението, премахвайки блокадата. Вечерта на същия ден демонстранти отново спряха трафика там, но този път без да поставят препятствия. По време на продължилата около два часа блокада не се появи полиция и на няколко пъти се стигна до словесни пререкания между шофьори и портестиращи. Униформените процедираха по същия начин и в понеделник вечерта, когато участници във всекидневния антиправителствен протест на Ларгото решиха за трети път да блокират кръстовището пред румънското посолство.

Малко, след като движението там беше спряно и десетки коли внезапно се оказаха в задръстване, жена, пътуваща заедно с мъжа си и две малки деца, реши да премине през хората. Това предизвика агресия у някои от протестиращите, които започнаха да удрят по автомобила. Жeната няколко пъти даде газ, въпреки че пред колата ѝ имаше десетки хора. В крайна сметка спря и остана на място, до пристигането на полиция.

Други коли също се оказаха обградени от протестиращи, но шофьорите им предпочетоха да обърнат, вместо да ги форсират срещу хората
Други коли също се оказаха обградени от протестиращи, но шофьорите им предпочетоха да обърнат, вместо да ги форсират срещу хората

„Семейството е пътувало с автомобила си в посока от улица „Черковна“ към булевард „Цариградско шосе“, когато на кръстовището леката кола е била спряна и обградена от агресивно настроени протестиращи. При проявената агресия са счупени стъкла и фарове на управляваното от 44-годишната жена МПС. Служители на СДВР незабавно са се отзовали на сигнала, подаден на телефон 112. След проведената операция от района на кръстовището успешно е изведен автомобила, заедно със семейството“, съобщават от пресцентъра на МВР, уточнявайки, че след инцидента са били задържани трима души, „участвали в нерегламентирания протест“.

В съобщението на столичната полиция не се споменава, че 44-годишната жена е опитала да мине през хората, участващи в блокадата, подавайки газ няколко пъти срещу тях. Не е отразено и решението на самите протестиращи да оставят семейството да се оттегли с колата си в момент, в който униформените бяха обградили автомобила без да правят нищо друго.

Блокадата на кръстовището пред румънското посолство в София е част от разширяващите се действия на протестиращите срещу управляващите
Блокадата на кръстовището пред румънското посолство в София е част от разширяващите се действия на протестиращите срещу управляващите

„Във връзка с провеждането на незаконни протестни действия Столичната дирекция на вътрешните работи предупреждава жителите и гостите на София да осъществяват с повишено внимание придвижването си на територията на града. Заради категоричния отказ на организаторите да спазват изискванията на закона, СДВР не осигурява провеждането на тези нерегламентирани мероприятия. Отговорността за това е изцяло на лицата, които се самоопределят като организатори на незаконните действия и на тези, които нерегламентирано блокират пътни кръстовища“, добавят от столичната полиция.

Оттам призовават шофьорите да се съобразяват с „по-сложната пътнотранспортна обстановка“ и им препоръчват преди да предприемат пътуване през центъра на града да се информират за моментните промени на движението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG