Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тихият ужас на Германия


Според статистиката на германската полицията през 2019 г. случаите на сексуално посегателство срещу малолетни са били 15 963, а случаите с детска порнография – 12 262. Властите споделят, че реалните числа вероятно са много по-големи
Според статистиката на германската полицията през 2019 г. случаите на сексуално посегателство срещу малолетни са били 15 963, а случаите с детска порнография – 12 262. Властите споделят, че реалните числа вероятно са много по-големи

В края на октомври 2019 г. полицията извършва обиск на къща в градчето Бергиш Гладбах, близо до Кьолн. Сградата прилича на много други в района – двуетажна, с окосен двор. Според съседите в нея живее “обикновено, добро семейство”.

Това, на което се натъкват служителите на реда, кара дори министърът на правосъдието на провинция Северен Рейн - Вестфалия Петер Бизенбах да каже, че никога не си е представял престъпление с такъв обхват.

В къщата на 43-годишния Йорг Л., както е наричан в медиите, полицаите намират видеа и снимки, които водят до най-голямото разследване срещу организираното сексуално насилие над деца в историята на Германия.

Какво откриват разследващите в Бергиш Гладбах?

Двама възрастни и едно дете


В дома на Йорг полицаите с ужас откриват материали, показващи как той извършва сексуално насилие над собствената си дъщеря, родена през 2017 г. Според разследващите става въпрос за посегателства, започнали, когато детето е било само на три месеца.

В хода на разследването е потвърдено, че той е извършвал сексуалните действия заедно със свой чат-партньор от близък град, който е бивш военен. Самият „партньор“ също има престъпен опит - извършвал блудствени действия със собствените си деца – на три и пет години, както и с племенницата си и с дъщерята на свой близък.

Двамата са арестувани, а през май 26-годишният бивш военен е осъден на 10 години затвор. Присъдата си излежава в психиатричното отделение на затвора.

В понеделник самият Йорг Л. застана пред съда. Той е обвинен в извършването на 79 престъпления и го заплашват до 15 години затвор.

Според началника на полицията в града двамата мъже “тотално са загубили представата си за морал и напълно са забравили какво представляват основните човешки ценности“. По думите му освен присъдата, двамата трябва да получат и терапевтична помощ.

От разпитите и доказателствата, открити при двамата мъже, полицията смята, че става въпрос за огромна мрежа от хора, които правят или споделят материали с педофилско съдържание.

Разследване с над 30 000 следи


Веднага след арестите през октомври полицията се мобилизира и започва много по-детайлно разследване.

От министерството на правосъдието на провинцията считат, че развитието на случая може да доведе до близо 30 000 неразкрити до момента следи и доказателства. А зад всяка следа седи човек – потребител или автор на педофилски материали, или и двете.

“Искаме да извадим от анонимността на интернет извършителите и потребителите на детска порнография“, заявяват от министерството.

130 души са наети да проучват терабайти видео в мрежата. От полицията коментират, че кадрите са имали потресаващо въздействие върху проверяващите.

“Такива снимки и видеа винаги оставят следа върху тези, които ги гледат“, казва пред Дойче Веле участничка в разследването. От полицията допълват, че трима служители са излезли в болнични заради видяното съдържание.

Мащабната работа дава резултат – към момента са идентифицирани 87 заподозрени от 16-те провинции на Германия. Същевременно близо 50 деца са изведени от домовете на техните насилници, като най-малкото от тях е бебе на 3 месеца.

Според властите след всеки арест се разкриват още и още заподозрени. Органите на реда откриват, че за всеки задържан има данни за подпомагане, подтикване и окуражаване на сексуално насилие.

През юни стана известно, че разследването е разкрило чат-групи с над 1800 участници, които споделят педофилско съдържание.

Според прокурор Маркус Хартман участниците в чатовете взаимно се убеждавали и насърчавали, че всъщност сексуалните действия с деца са приемливо за обществото поведение.

Има ли проблем в цяла Европа?


Според статистиката на германската полицията през 2019 г. установените случаи на сексуално посегателство срещу малолетни в страната са били 15 963, а случаите с детска порнография – 12 262. Органите на реда са разкрили близо 3 000 кибер престъпления, при които възрастни карат деца да извършват сексуални действия.

Властите споделят, че реално става дума за много повече случаи.

Тези данни са подкрепени и от историята на проблема в Германия. Миналата година стана известно за съществуването на локална педофилска мрежа, организирана в къмпинг в град Людге, която е действала между 1998 и 2018 година. Нейни жертви са били дъщерята на организатора и много други деца на възраст между 3 и 14 години.

По случая бяха открити над 150 диска със записи.

Според властите в Германия проблемът надхвърля националните граници. Разследващите посочват случаи, при които са си партнирали с колеги в Европа. Благодарение на съвместната работа много деца са спасени и защитени от насилие.

В края на юли Европейската комисия публикува нова стратегия за борба с насилието над деца. Според оценката на експертите едно на всеки пет деца в рамките на съюза е било жертва на сексуално насилие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG