Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Последно действие." Христо Иванов поиска от Борисов отваряне на досиетата на прехода


Христо Иванов пред Министерски съвет
Христо Иванов пред Министерски съвет

Христо Иванов поиска от премиера Бойко Борисов да бъдат отворени разработките на полицията за политическите лица от прехода.

Съпредседателят на “Демократична България” сам отнесе писмото си до Министерския съвет в четвъртък. В него се настоява Борисов да разпореди на полицията и на контраразузнаването архивите с разработките да бъдат предадени за общо ползване.

“Такава заповед би била едно достойно последно действие преди да подпишете оставката си, която продължаваме да очакваме без всякакво отлагане”, заяви Иванов в обръщение, излъчено на живо от страницата му във Фейсбук.

Според него голяма част от престъпленията от последните 30 г. са останали ненаказани “и липсата на справедливост се усеща остро от българското общество”.

“Държавните институции дължат на гражданите цялата информация за възникването на различните групировки, кои са лицата в тях, техните връзки и зависимости, криминалните им деяния и последиците от тях, нерегламентираните средства за въздействие, които доведоха до тази безнаказаност.”

Иванов поясни, че действието е допустимо по закон и премиерът “трябва да укаже на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски и шефовете на службите да започнат да прилагат закона, както и да започне публикуването на полицейските разработки от 90-те години".

В обръщението си във Фейсбук Христо Иванов казва още, че “напоследък премиерът Бойко Борисов се опита да препише на мен своята биографична обремененост с Пашата, с Маджо, със СИК. Има множество доказателства, че той не просто е свързан с тези хора, той е бил техен обслужващ персонал, техен ортак във фирми и всичко това ще лъсне в тези разработки".

Възраждането на темата за силовите групировки се случи, след като бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски, който е свидетел в разследването на Антикорупционния фонд “Осемте джуджета”, разкри в присъствието на Иванов информация за контакти между бившия шеф на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев и един от ръководителите на бившата групировка СИК Младен Михалев-Маджо.

Последваха обвинения към Иванов в "задкулисни обвързаности", а пък той на свой ред попита премиера Бойко Борисов за неговата "лична история с Пашата, с Маджо и със СИК".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG