Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вярват ли руските лекари на ваксината “Спутник V” 


RUSSIA -- Scientist of Nikolai Gamaleya National Center of Epidemiology and Microbiology works on the production of a new two-vector COVID-19 vaccine in Moscow, August 6, 2020
RUSSIA -- Scientist of Nikolai Gamaleya National Center of Epidemiology and Microbiology works on the production of a new two-vector COVID-19 vaccine in Moscow, August 6, 2020

Повече от половината (52%) руски лекари не биха си инжектирали регистрираната на 11 август ваксина срещу коронавирус “Спутник V”. Всеки четвърти е готов да изпробва препарата.

Това става ясно от допитване, направено от руското издание “Справочник врача”. То беше направено веднага след като руският президент Владимир Путин обяви, че страната му първа в света е направила ваксина срещу пандемията, засегнала 23 милиона души и отнела живота на близо 800 хиляди.

Анкетата, която е проведена сред 3040 руски медици, показва, че 66 процента от тях смятат, че ваксината не е достатъчно изследвана. 48 на сто намират, че тя е разработена прекалено бързо, 17 на сто виждат в нея реклама, а повече от 14% са убедени, че ваксина не може да помогне срещу коронавируса. Шест процента от анкетираните казват, че ще се имунизират.

Разработената за рекордно бързо време ваксина е изпробвана само върху около 80 доброволци, което предизвика вълна от предупреждения за нейната безопасност от учени и политици. Министърът на здравеопазването на Русия Михаил Мурашко заяви, че препаратът е безопасен и първите дози от него ще бъдат налични през есента. Той обясни съмненията с конкуренцията между държавите за откриване на ваксина, която би могла да спре развитието на пандемията.

В самата Русия отношението към препарата също не е еднозначно. Председателят на етичната комисия към Министерството на здравеопазването Александър Чучалин напусна, като по неофициална информация оставката му е свързана с несъгласието му с регистрацията на ваксината срещу COVID-19.

Известният руски вирусолог и член-корреспондент на Руската академия на науките профессор Сергей Нетесов също е скептичен към перспективите за масово използване на новата ваксина.

Една ваксина се смята за разработена, когато е разрешена за масова употреба, казва проф. Нетесов

“Една ваксина се смята за разработена, когато е разрешена за масова употреба. Тази не е. Засега тя е предназначена за изпитване във втора и трета фаза”, казва проф. Нетесов в интервю за Свободна Европа.

От документите, публикувани от Росздравнадзор - руската служба, контролираща използването на лекарствени препарати, става ясно, че ваксината е преминала само първата от трите фази на изпитания за ефективност и безопасност.

“Затова в момента не може да се каже, че това е пълноценна ваксина”, категоричен е вирусологът.

Проф. Нетесов посочва, че страничните ефекти на препарата, установени до момента, заемат цяла страница от петте, върху които са изложени инструкциите за медицинска употреба, публикувани от Росздравнадзор. Всъщност това е и единствената достъпна информация за ваксината “Спутник V”. Руските власти обявиха, че ще дадат повече подробности, едва след като местните експерти се запознаят с тях.

Проф. Нетесов е участвал в организацията на разработката на ваксината срещу коронавируса, но не ѝ в непосредствената разработка.

Проф. Сергей Нетесов, завеждащ лабораторията по биотехнология и вирусология в Новосибирския държавен университет
Проф. Сергей Нетесов, завеждащ лабораторията по биотехнология и вирусология в Новосибирския държавен университет

“Да, първият етап е завършен - създаването на препарат-кандидат, е преминат много бързо, но що се отнася до изпитанията - всичко предстои”, казва проф. Сергей Нетесов.

Той дава за пример разработването на ваксината срещу дребна шарка, което е продължило повече от 10 г., главно заради изпитанията в трета фаза, в която препаратът се тества за безопасност и ефективност върху големи групи хора.

Твърдението му косвено се потвърждава от Руския фонд за преки инвестиции, който финансира проекта за разработване на ваксината. Оттам съобщиха, че изпитания върху 40 хиляди доброволци ще започнат в Русия тази седмица като част от третата фаза на тестване на “Спутник V”. В същото време на официалната страница на ваксината се говори за изпитване върху 2000 доброволци, започнали на 12 август.

На 21 август Световната здравна организация (СЗО) публикува доклад за напредъка в търсенето на ваксина. В него се посочват 6 кандидати, които се намират в заключителната фаза на изпитания и руската ваксина не е сред тях.

Проф. Нетесев уточнява, че предстои да се установят подходящите дози и да се работи за отстраняването на страничните ефекти. В самата инструкция за употреба, публикувана от Росздравнадзор, се казва, че не са изследвани взаимодействията с други лекарствени средства, както и други важни фактори за пускането ѝ в масова употреба - например дали инжектирането ѝ влияе на способността за управление на транспорти средства.

Ще откриете маса неща, които още не са проверени

“Ще откриете маса неща, които все още просто не са проверени”, казва вирусологът, подчертавайки, че ваксината все още е “твърде сурова”.

“Такова количество странични реакции е недопустимо за ваксина. Тя трябва да се доразработва още дълго време. Най-добре е да продължат паралелните разработки, които залагат на други технологии, защото ваксината трябва да бъде на първо място безопасна. SARS-CoV-2 – не е вирусът на ебола и смъртността му е далеч под 80 процента. За ваксината срещу ебола такива странични ефекти, макар и трудно, биха могли да се допуснат, но смъртността от коронавирусната инфекция е сравнително ниска. Затова смятам, че с такова количество странични ефекти, ще бъде неправилно тя да се използва масово”, казва професорът по вирусология.

Според Нетесов регистрацията “не е повод за еуфория в смисъл, че сме победили вируса.

“Според мен засега това е само постижение на пиара, не на биомедицината”, казва той в интервю за Свободна Европа.

В момента в света има 30 кандидати за ваксина срещу коронавируса, които тестват разработките си върху хора. 11 от са в първа фаза на клинични изпитания, три във втора и шест са на финалния етап. Според доклад на СЗО най-напредналите проекти, които извършват тестове върху големи групи хора преди да подадат заявления за лицензиране са шведско-британската AstraZeneka, американските Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson, френската Sanofi-GSK и китайската Sinovac Biotech. Други 135 разработки на ваксина срещу COVID-19 все още се проверяват в лабораторни условия и не са стигнали до клиничните тестове. Досегашният опит показва, че 10% от кандидатите за ваксини успяват успешно да достигнат до одобрение за излизане на пазара.

XS
SM
MD
LG