Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всяко пени ще отива за стената." За какво е обвинен бившият стратег на Тръмп Стив Банън


Стив Банън на излизане от сградата на съда, където от отделна стая по видео връзка пледира невинен по обвиненията за измама и пране на пари
Стив Банън на излизане от сградата на съда, където от отделна стая по видео връзка пледира невинен по обвиненията за измама и пране на пари

„Всички дарения ще отиват за общата ни кауза“, а организаторите „няма да получат и пени като заплата или хонорар“. С тези обещания хората зад кампанията „Ние строим стената“ (We Build the Wall) се обръщат към потенциалните дарители. Целта е да бъдат събрани средства, с които да се подпомогне доизграждането на стената между САЩ и Мексико – едно от основните предизборни обещания на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Според американската прокуратура обаче това обещание не е изпълнено. От събраните 25 млн. долара „стотици хиляди“ са били използвани от организаторите за техни лични цели, твърди обвинението. Обвинени за измама са четирима души. Сред тях е Стивън Банън – ключова фигура от предизборната кампания на Тръмп и бивш главен стратег в Белия дом.

Банън беше арестуван в четвъртък при акция на прокуратурата в Манхатън и бреговата охрана край бреговете на Кънектикът. Той е бил на борда на луксозната яхта на китайски милиардер в изгнание.

Банън се яви пред съда чрез видео връзка и заяви, че е невинен по повдигнатите му обвинения. Той беше освободен под гаранция в размер на 5 милиона долара. Забранено му е да пътува извън страната докато трае делото срещу него.

Освен 66-годишният бивш съветник на Тръмп по делото са обвинени още трима души – Брайън Колфидж, 38-годишен ветеран от Ирак, Андрю Бадолато, 56-годишен предприемач и 49-годишният Тимъти Ший. Всички те бяха арестувани в четвъртък.

За какво е обвинен Банън

Обвиненията срещу Стив Банън са свързани с кампанията „Ние строим стената“. Тя е започната от ветерана от Ирак Брайън Колфидж през декември 2018 г. чрез сайта за дарителски инициативи GoFundMe. Още през първата седмица от съществуването си кампанията събира 17 млн. долара, казват прокурорите, цитирани от Ню Йорк Таймс.

Целта на инициативата е събере пари за изграждане на части от стената по границата между САЩ и Мексико. Това беше едно от предизборните обещания на Доналд Търмп, чийто стратег беше Банън. Под ръководството на Тръмп американските власти започнаха изграждане на части от стената с публични средства на държавни имоти.

С парите от „Ние строим стената“ са построени два участъка на частни терени с обща дължина по-малко от пет мили, пише Ройтерс. Проектите са критикувани заради нередности в документацията и конструктивни проблеми. Според експерти един от двата участъка може да се срути. Самият Тръмп също критикува проектите, съобщава Ню Йорк Таймс.

Скоро след началото на инициативата се появяват съмнения в легитимността на организаторите и GoFundMe предупреждава, че ще спре кампанията и ще върне парите на дарителите. Затова Колфидж основава фондация, в чийто управителен борд влиза Стив Банън, и започва да събира дарения през собствен сайт.

Въпреки обещанието „всяко пени“ да отиде за изграждането на стената и уверенията, че е „невъзможно да се крадат пари“, стотици хиляди долари са отишли при организаторите, без дарителите да са уведомени, твърдят прокурорите.

Според обвинението Колфидж е получил над 350 хил. долара, които е използвал за ремонт на къщата си, луксозна кола и пластична операция. Банън от своя страна е получил над 1 млн. долара от кампанията, преведени на контролирана от него неправителствена организация. Поне част от тези средства са използвани за негови лични цели, твърди обвинението.

Четирима души са обвинени в сговор за измама и в сговор за пране на пари по случая. Всеки от тях може да бъде осъден на до 40 години затвор, съобщава Ройтерс.

Пред съда Стив Банън заяви, че е невинен. На излизане от сградата той коментира пред журналисти, че „цялото това фиаско цели да спре хората, които искат да построят стената“.

Каква беше реакцията на Белия дом

След новината за ареста на Банън и обвиненията срещу него, президентът на САЩ Доналд Тръмп се разграничи от бившия си съветник и от инициативата „Ние строим стената“.

„Мисля, че е тъжно“, каза президентът за обвиненията. „Не съм контактувал с него изобщо от години, буквално от години. (…) Не знам нищо за проекта. Когато прочетох за него, не ми хареса. Това е задача за държава, не за частни лица“, допълни той относно набирането на дарения за строежа на стената по границата с Мексико и заяви, че не е срещал останалите обвинени по случая.

Синът на президента Доналд Тръмп-младши е изразявал подкрепа за инициативата „Ние строим стената“ на публично събитие през 2019 г., припомниха американски медии. В изявление от четвъртък Тръмп-младши заяви, че няма връзки с кампанията извън това.

Банън не е първият бивш член на екипа на Тръмп, който е преследван от американското правосъдие. Сред обвинените са бившият ръководител на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт, бившият му личен адвокат Майкъл Коен и бившият му съветник по национална сигурност Майкъл Флин.

Банън е обвинен от същото звено на прокуратурата, което водеше делото срещу Майкъл Коен. Ръководителят на отдела Джефри Берман беше отстранен неочаквано през юли, припомня Ройтерс. Неговата приемничка Одри Строс води обвинението срещу Банън.

Кой е Стив Банън

Стивън Банън е бивш инвестиционен банкер и издател на сайта Брайтбарт, определен от Ройтерс за „гласът на крайнодесните движения, включително на националисти, привърженици на теориите за превъзходство на бялата раса, неонацисти и антисемити“. Самият Банън е известен с крайнодесните си възгледи.

Той беше ключова фигура в предизборния щаб на Доналд Тръмп. След избирането на Тръмп за президент Банън беше назначен за главен стратег в Белия дом. Седем месеца по-късно беше уволнен.

След като безуспешно ръководи кампанията на републиканеца Рой Мур за сенатор на щата Алабама на частичните избори в САЩ, Банън реши да се заеме с основаването на глобално националистическо движение.

През 2018 г. той създаде „Движението“ (The Movement) – организация с централа в Брюксел, която трябваше да обедини популистките партии в държавите от ЕС преди европейските избори през 2019 г. и така да им помогне да станат незаобиколим фактор в Европейския парламент.

След неуспеха на тази инициатива, Банън се зае да създаде университет за бъдещи популистки лидери в Италия, но се сблъска със съпротива от властите в страната.

Какво се случи със стената по границата с Мексико

Преди началото на мандата на Доналд Тръмп като президент на САЩ по дългата 3200 км граница с Мексико има гранични огради с обща дължина приблизително 1000 км. Едно от основните предизборни обещания на Тръмп беше да построи стена по дължината на цялата граница. По-късно той уточни, че стената ще бъде изградена само в районите, където няма естествени прегради пред преминаването на нелегални емигранти от Мексико.

Работата по изпълнението на това предизборно обещание започна през 2019 г. До момента са построени нови 30 мили (48 км) и са подменени съществуващи 240 мили (386 км), сочат официциалните данни, цитирани от Ройтерс. За целта са използвани средства от държавния бюджет, чието харчене за тази цел е одобрено от Конгреса, както и допълнителни суми, до които държавният глава си осигури достъп като обяви извънредно положение през февруари 2019 г. на фона на ръст в броя на мигрантите, влизащи в САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG