Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лукашенко обвини САЩ и ЕС за протестите, Циханоуска призова стачките да продължат


Святлана Циханоуска
Святлана Циханоуска

Беларуският президент Александър Лукашенко обвини САЩ и ЕС, че са организирали протестите в страната. Той обяви това пред работниците от аграрен комбинат в петък, цитиран от беларуски медии. В последните дни Лукашенко е на обиколка сред големите предприятия в опити да убеждава работниците да не протестират.

По същото време във видеообръщение опозиционният кандидат за президент Святлана Циханоуска призова работниците да не прекратяват стачните действия, а да ги разширяват.

От близо две седмици Беларус е обхванат от масови протестни действия срещу резултатите от президентските избори, проведени на 9 август. Протестиращите са убедени, че изборите са манипулирани и не вярват, че Лукашенко ги печели с 80% от гласовете, както сочат официалните резултати. На второ място след него, според резултатите, е Циханоуска с малко над 10% от гласовете.

"Готвеха ни тази каша. И Русия се боеше да не ни загуби. А Западът искаше да ни тласне срещу Русия. В момента искат да направят балтийско-черноморски коридор и санитарен кордон – трите балтийски републики, ние и Украйна. Само ние останахме“, каза Лукашенко пред работниците и допълни, че това е „планирано от САЩ, а европейците им пригласят“.

Говорейки за опозицията вътре в страната, Лукашенко заяви, че отрано е видял замисъла на своите опоненти и кой стои зад тях. „Вече признаха. Нямат програма, нищо нямат. Легнаха на емоциите. Не им се получи“, каза той. И допълни: „А защо трябва да играем по нечия свирка? Направихме избори, дайте да живеем спокойно“.

В същото време бившият кандидат за президент Святлана Циханоуска призова работниците от предприятията в Беларус да продължат и задълбочат стачките. Циханоуска, която в нощта след изборите принудително напуска Беларус и се установи в Литва, отправи призива си във видеообръщение, качено в Ютюб.

„Бъдещето на Беларус, значи и бъдещето на нашите деца зависи днес от вашето единство и вашата решителност. Затова ви моля, продължете и разширете стачките. Не се поддавайте на заплахите. Обединявайте се. Ще накараме скрилата се в своите палати власт да чуе гласовете ни, които тя открадна“, каза тя.

Тихановска определи стачките като легален и ефективен метод на съпротива. А като важна цел на стачките тя посочи „прекратяване на насилието, освобождаване на политическите затворници, провеждането на свободни и честни избори“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG