Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бивш военен от САЩ е обвинен в шпионаж в полза на Русия


Според прокуратурата 45-годишният Питър Дебинс периодично се е срещал с агенти на руското разузнаване
Според прокуратурата 45-годишният Питър Дебинс периодично се е срещал с агенти на руското разузнаване

Бивш военен от специалните части на сухопътните сили на САЩ беше обвинен от федералната прокуратура в шпионаж в полза на Русия . Той е жител на Гейнсвил , Северна Вирджиния.

Според прокуратурата 45-годишният Питър Дебинс периодично се е срещал с агенти на руското разузнаване, а през 1997 г. е получил и кодово име от руските служби. Подписал е и декларация, че желае да служи на Русия.

"Когато американски военни се споразумяват да предоставят класифицирана информация на нашите противници, те предават клетвата, която са дали на страната си и на своите колеги", каза прокурорът на САЩ за Източен окръг Вирджиния Закари Тервилигер, който се занимава със случая.

Вившият военен е арестуван. Доказателствата сочат, че шпионската дейност е продължила от 1996 до 2011 г., като за част от този период Дебинс е служил в специалните части на сухопътните сили.

"Ние ще бъдем непоколебими и упорито ще държим такива лица отговорни", коментира прокурорът.

Обвинението за предаване на държавни тайни на чужда страна срещу Питър Дебинс е второто, което министерството на правосъдието повдига тази седмица. Другият случай е в Хавай, където бивш агент от ЦРУ беше обвинен в шпионаж в полза на Китай.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG