Връзки за достъпност

Извънредни новини

"С диалог, а не с юмрук". Борисов почете във Фейсбук жертвите на тоталитарните режими


На 23 август Европа отдава почит на жертвите на национал-социалистическия, комунистическия и други тоталитарни режими. В България този ден се отбелязва от 10 години.

“Тоталитарните режими прекършиха милиони човешки съдби. Насилието и жестокостта, с които бяха потъпквани основни свободи, нямат място в днешния свят". Tова написа в своя Фейсбук профил премиерът Бойко Борисов. "Няма място и за националсоциализъм и комунизъм. Убеден съм, че няма място и за реваншизъм и разделение", смята той.

Препратка към протестите

Премиерът направи препратка и към протестите в страната, които продължават вече втори месец с настояване за оставка на правителството и на главния прокурор. “Правова държава не се постига с грубо нарушаване на правовия ред, както се внушава днес. Историята трябва да се помни, за да се взимат правилните решения, дори когато са трудни за взимане. Вярвам, че ред, развитие и разбирателство се постигат с диалог, а не с юмрук“, посочи Борисов.

В първата седмица от демонстрациите в столицата президентът Румен Радев излезе с вдигнат юмрук сред протестиращите в знак на подкрепа. Държавният глава настоява за незабавно разпускане на, както той го нарича, "дискредитирания парламент".

Защо 23 август

На този ден през 1939 г. в Москва Германия и СССР сключват договор за ненападение, известен като пакта"Молотов-Рибентроп".

Към договора е приет и секретен протокол, в който са определени „сфери на влияние” и окупационни зони. С него на практика Хитлер и Сталин подготвят началото на Втората световна война, която започва с нападението на Полша през септември 1939 г. и поделянето ѝ между двата съюзника, припомня специализираният сайт desebg.

За първи път датата 23 август е предложена да се чества като Ден на жертвите на комунизма, нацизма и фашизма през юни 2008 г. на конференцията „Европейската съвест и комунизмът” в Прага, където се приема т. нар. Пражка декларация.

В документа, подписан от чешкия президент Вацлав Хавел, депутати от Европейския парламент и историци, се призовава за международно осъждане не само на нацистките престъпления, но и престъпленията на комунизма.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG