Връзки за достъпност

Извънредни новини

Статистика за юли. Големите губещи са културата и спортът


Почти 45% от фирмите, които работят в сферата на културата и спорта, са имали по-малко приходи през юли в сравнение с предходния месец. Същото наблюдение важи и за 34.1 % от организациите, извършващи научни изследвания. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) от кратко бизнес изследване сред нефинансовите предприятия.

Намалението на приходите в сферата на индустрията засяга 37.6 % от фирмите. В това число не влизат компаниите, работещи в областта на строителството.

Изследването е част от проучванията на НСИ, с които се измерва ефектът върху икономиката след извънредното положение и епидемичната обстановка, свързана с COVID-19.

От участвалите в анкетата предприятия 34.7% посочват, че през юли са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги в сравнение с юни. Други 46.5 на сто пък са посочили, че не е имало промяна в приходите от продажби.

Фирмите, които са обявили увеличение на приходите си в сравнение с предходния месец, са 18.4%.

Все по-малко нефинансови предприятия предприемат съкращения на персонала. През юли към такава мярка са прибегнали 7.9% от мениджърите, докато през юни те са били 11.1 %. Най-много фирми (18.5%) са решили да се разделят със свои служители през април. Оттогава броят им прогресивно намалява.

Изследването показва, че продължава практиката на мениджърите да намаляват заплатите на персонала или да ограничават доходите му чрез свиване на работното време. Тези две стъпки обаче са били предприети от двойно по-малко фирми спрямо фирмите, постъпвали така през юни.

Третият инструмент, който се ползва за ограничаване на възнаграждението, е пускането на служителите в неплатен отпуск. През юли той е бил използван от 12.7% от нефинансовите предприятия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG