Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тя, съгражданката. Соня Йончева, която подари концерт на родния Пловдив


Соня Йончева в Пловдив
Соня Йончева в Пловдив

Грандиозен концерт на една от най-емблематичните български сцени. Тази на Античния театър в Пловдив. Среднощно шофиране. Полет. Така минават последните 24 часа на оперната прима Соня Йончева.

Звездата на големите оперни сцени се прибра в родния Пловдив за един концерт, озаглавен "Завръщане". Нарича го "един много личен концерт". На 25 август Йончева излезе за първи път на пловдивска сцена след 8-годишно отсъствие в компанията на брат си Марин Йончев, 26-годишния бас Божидар Божкилов, диригента Найден Тодоров и оркестъра на Държавна опера Пловдив.

Тя е на 38 години. Омъжена е за диригента Доминго Хиндоян. Двамата се срещат в Женева. Хиндоян дирижира финалния изпит за магистърската степен на Йончева. Родители са на две деца.

"Концертът ми в Пловдив е моят личен подарък за пловдивчани и за българската публика в ситуацията на COVID-19 и промените, в които живеем", казва Соня Йончева. Тя поема за собствена сметка разходите по организацията на концерта и наема на Античния театър. Концертът е първият, организиран от създадената наскоро от нея продуцентска кампания "SY11".

Античният театър в Пловдив
Античният театър в Пловдив

"Пловдив са очите на хората, които разпознавам по улиците. Това завръщане за мен е 8-годишно. 8 години съм мечтала да се завърна. И сега, като вървя по улиците, Пловдив за мен е не "аз, Соня, дивата", а "аз, Соня, съгражданката". Разпознавам съученици, съседи, предподаватели". Така Йончева описва усещането да е в родния град.

На концерта ѝ не са поканени президенти, министри или други хора на високи властови позиции. Всеки може да си купи билет и да гледа примата. Гости има, но те са по-специални. И са хора, които са специални за самата нея. "Аз никога не забравям хората, които са ми подали ръка. Много е важно, не само в изкуството, някой да ти помогне навреме. Ето защо съм щастлива да посрещна на сцената Кирил Ампов - човека, който преди 20 години помогна на мен и на брат ми да ни види широката публика", казва Соня от сцената.

Когато решава, че ще дойде в България за този концерт, тя се обръща към журналиста Георги Тошев с молба да покани като неин гост Кирил Ампов, когото не е виждала от 20 години. А с поканата си голямата оперна дива иска да засвидетелства уважението си към човека, който я е оценил, когато все още не е била известна.

Соня казва, че истинската дива в тяхното семейство, е майка ѝ, а не тя. Именно Теменуга е човекът, който през годините прави всичко възможно да развива музикалния талант на децата си. Във вторник вечер в Пловдив Йончева изпълнява любима песен на майка си - "Замълчи, замълчи" от филма "Любимец 13". Решава това да бъде поздрава за българската публика. Въпреки че по време на изолацията заради COVID-19 Йончева записва четвъртия си албум и в него има специален бароков аранжимент на "Заблеяло ми агънце", тя избира друга песен като жест към българската публика. Защото вече е изпълнявала "Заблеяло ми агънце" в Залцбург.

Най-голямата изненада за публиката е обаче е друга. Това е моментът, в който Йончева представя песента "България" по текст и аранжимент на майка ѝ в изпълнение на Соня, брат ѝ Марин и Божидар Божкилов. Реакцията на публиката е френетична.

Соня Йончева с майка си Теменуга на сцената
Соня Йончева с майка си Теменуга на сцената

38-годишната Соня е на върха на своята кариера. Тя казва, че ще помага на млади български изпълнители и вече го прави. Доказателство за това е и конкурсът, който обяви за млад изпълнител, който да излезе с нея на сцената на Античния театър. Той беше спечелен от 26-годишния бас Божидар Божкилов. Соня има и по-големи планове за младите изпълнители и има искреното желание да им подаде ръка, за да достигнат до големите световни сцени.

Сцени, на които тя е желана. "Метрополитън опера", "Ковънт Гардън", "Ла Скала", оперите във Виена, Берлин, Париж са само някои от тях. Единствено човек, който е виждал Ню Йорк или Москва, обсипани с билборди и плакати с лика на български артист от подобна величина, би могъл да си представи вълнението на публиката в Античния театър, изправени пред огромния талант и смелост на Соня Йончева.

  • 16x9 Image

    Нели Делчева

    Нели Делчева е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2020 година. Завършила е магистратура "Медии, комуникация, култура" в СУ "Св. Климент Охридски", Европейския университет Виадрина във Франкфурт на Одер и университета "София Антиполис" в Ница.

XS
SM
MD
LG