Връзки за достъпност

Извънредни новини

Повече от 200 души бяха задържани в Беларус, в това число и журналисти


Протестът в Минск на 27 август 2020 г.
Протестът в Минск на 27 август 2020 г.

Повече от 200 протестиращи в Беларус бяха задържани по време на митинг в столицата Минск в четвъртък вечерта, съобщи местният правозащитен център "Вясна". Сред тях са 17 журналисти от местни медии, кореспонденти на Радио Свободна Европа, Асошиейтед прес, Ройтерс, БиБиСи, както и руски репортери, работещи за ТАСС и РИА Новости.

Журналистите са били качени в микробус и отведени в полицейски участък за проверка на акредитациите, съобщиха от беларуското Министерство на вътрешните работи. Повечето от журналистите по-късно бяха освободени.

Новината идва след повече от две седмици на протести в големите градове на Беларус. Участниците протестират срещу официално обявените резултати от президентските избори и смятат вота за манипулиран. Европейският съюз и много други държави не приемат резултатите от изборите.

Външните министри на страните от ЕС ще продължат в петък обсъждането на политическата ситуация в Беларус. Това ще стане паралелно със срещата във Виена на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), посветена на същата тема.

Предполага се, че ЕС ще наложи санкции на 15 до 20 лица, свързани с извършването на изборни измами и насилието над протестиращи. Някои от страните членки обаче очакват по-строги санкции.

Латвия и Литва вече определиха предложението като твърде символично. Външният министър на Естония смята, че президентът Лукашенко трябва да е начело на списъка с беларусите, подложени на санкции. За Радио Свободна Европа той добави, че ЕС трябва да има ясна и твърда позиция по кризата в Беларус.

Междувременно Украйна обяви, че прекратява контактите си с Беларус за неопределено време. Те ще бъдат възстановени, когато страната се убеди, че връзките с Минк не носят "репутационен, политически и морален риск", каза външният министър на Украйна.

Той добави, че в момента няма никакъв контакт между президентите на двете страни, а и не се планира такъв.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG