Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протестиращи срещу ограниченията заради COVID-19 се опитаха да влязат в Райхстага


Протестиращи и полиция пред Райхстага
Протестиращи и полиция пред Райхстага

Хиляди в Берлин се събраха на протест срещу мерките на германските власти, насочени срещу разпространението на коронавируса. Група протестиращи се опита да влезе в Райхстага, сградата на германския парламент. Част от тях успяха да проникнат в зданието преди да бъдат изведени от полицията.

Около 300 души бяха арестувани през деня и вечерта на 29 август в Берлин. Много от тях бяха задържани в района на руското посолство в германската столица, където хиляди крайнодесни активисти и членове на екстремисткото движение „Граждани на райха“ влязоха в сблъсък с полицията и хвърляха камъни и бутилки по служителите на реда, съобщиха информационните агенции.

Полицията използва лютив спрей срещу протестиращи, което доведе до сблъсъци.

Министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер определи действията на протестиращите като „неприемливи“. Наричайки Райхстага „символичен център на нашата демокрация“, Зеехофер каза пред германското издание Билд, че е „неприемливо екстремисти и хора, търсещи конфликти, да го използват за собствените си цели“.

Според агенция ДПА освен групи с крайнодесни лозунги, на демонстрацията са присъствали и противници на ваксините и такива, които смятат, че коронавирусът не съществува. Участниците са носели плакати с призиви „Спрете лудостта коронавирус“ и „Спрете диктатурата коронавирус“. Имало е и призиви за оставка на правителството.

Местните власти в Берлин не разрешиха провеждането на демонстрацията, но местен съд даде одобрение. Заради липсата на дистанция и отказа на участниците да носят маски, полицията в столицата на Германия съобщи, че ще разпръсне протеста. Въпреки това десетки хиляди протестиращи се събраха и се стигна до сблъсъци с полицията.

Германия е смятана за успешна в овладяването на епидемията от коронавирус. Подобно на други европейски държави обаче през последните седмици случаите във федералната република се увеличават. До момента в Германия са регистрирани над 240 000 случая на COVID-19. Починали са близо 10 000 инфектирани. На 29 август властите отчетоха 1479 нови случая.

Демонстрация срещу противоепидемичните мерки се проведе и в Лондон в събота. Протестът беше под мотото „Обединени за свободата“ и започна на площад „Тафалгар“. Полицията в британската столица съобщи за двама арестувани.

Сред ораторите беше и Дейвид Айк, бивш професионален футболист, чийто профил във Фейсбук беше блокиран през май заради разпространяване на дезинформация за пандемията. Айк обвини полицаите в „налагане на фашизъм“ и призова за „свобода“ в речта си.

Значително по-малобройна беше демострацията в Париж, където около 200 души се събраха с лозунги „Не на здравната диктатура“ и „Оставете децата ни да дишат“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG