Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Изроди”, “стадо”, “глутница”, “сган”. Какво стои зад вербалните откоси на политиците


Студенти от Художествената академия в час по калиграфско изкуство. Снимката е от 2006 г.
Студенти от Художествената академия в час по калиграфско изкуство. Снимката е от 2006 г.

“Изроди”, “стадо”, “глутница”, “сган”. Това са само част от епитетите, с които висши политици нарекоха протестиращите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Тези реплики предизвикаха възмущение в социалните мрежи, а авторите им се превърнаха в герои на многобройни сатирични колажи. Подобен език обаче говори и за дефицит на "реторични знания и опит". Зад циничното говорене стои и "цинично мислене", коментират експерти.

Свободна Европа събра най-популярните квалификации и се обърна за мнение към двама водещи специалисти по езика и преподаватели в Софийския университет “Св. Климен Охридски” - проф. Иванка Мавродиева и доц. Владислав Миланов.

Те коментират, че при политици с подобен език “има сериозен процес на самозабравяне и самозаблуда”.

От Спондж Боб до "нюню"

Ден преди началото на протестите през юли Спондж Боб стана най-популярният анимационен герой сред политиците. “Спондж Боб Квадратните гащи (SpongeBob SquarePants) отишъл на море да се прави на областен управител, с лодка”*, написа на 8 юли във фейсбук министърът на правосъдието в оставка Данаил Кирилов по адрес на лидера на “Да, България” Христо Иванов. Поводът беше акцията на Иванов по дебаркиране на държавен плаж, близо до който е имот, ползван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Лидерът на "Да, България" искаше да илюстрира тезата си, че властите в страната се страхуват от Доган и му осигуряват държавна охрана, която спира достъпа на хората до плажа.

Две седмици по-късно Кирилов изрази съжаление: “Не развих тезата си във втори и в трети пост, защото се спекулираше впоследствие с някои от правните тези, които за колегите юристи бяха ясни”.

“Правните тези”, написани от правосъдният министър в неговия пост, са: “правна страна - нюню, няма документи, няма убедителни вещно-правни основания, напротив, отзад навсякъде промишлени цистерни. Съмнителна е тая "резиденция", ако е на "почетния Председател", да го ожалиш, Прокопиевата далеч по-фешън”.

И ви забранявам да пишете, Дани Кирилов, във фейсбук. Забранявам.
Бойко Борисов

Причината Кирилов да не може да продължи дискусията във фейсбук с “правен дебат и с правен анализ” е, че премиерът Бойко Борисов му забрани. “И ви забранявам да пишете, Дани Кирилов, във фейсбук. Забранявам. Защото не само че не е смешно, не само че ги възпалявате, но и с хората на Христо Иванов сме работили години наред”, каза преди заседанието на правителственото заседание на 15 юли Борисов.

“Неуместните изказвания на Данаил Кирилов предизвикват смях, гняв и напрежение едновременно. И са тъжни, защото зад тях прозира не политическа наивност, а човешка и професионална безсъдържателност”, каза езиковедът доц. Владислав Миланов от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Цинично мислене"

В публикация по актуални проблеми на страната социалният министър Деница Сачева завърши с “лирично отклонение”: “Уважаеми бивши величия, провалени политици, политически тролове, Фейсбук пехливани, политически комедианти, които привиждат фарс, псевдомислители за народа, за който осигурявате само зрелища, но не и хляб. Говорете си. Не ми пречите. Знам коя съм, къде съм и защо. И знам къде отивам”.

“Министър Сачева си позволява да обижда и да напада хора с изразено различно мнение и това е първият сигнал за неовладяност и за неумение да вижда всички хора като обект на държавна и институционална загриженост”, каза доц. Миланов.

В началото на август в социалните мрежи стана популярен диалогът между депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова и спортния министър Красен Кралев по повод снимка на симпатизанти и членове на “Демократична България”. "Краварката е в левия ъгъл", пише Атанасова, а Кралев отговаря: "А педалите са навсякъде".

“Големият проблем тук е, че зад циничното говорене стои цинично мислене”, каза доц. Миланов. Според него “хора с такова мислене са опасни не само за една държава, те са проблем за човечеството”, защото при тях “има сериозен процес на самозабравяне и самозаблуда”.

Думи без ясни послания

Ето и публикацията във фейсбук на областния управител на София-област Илиан Тодоров: “Изроди, взимайте си ковчезите, чувалите и простотията и отивайте да блокирате междугалактическата магистрала!”

Това изречение провокира протест пред сградата на областната управа. Последва реакция на лидера на “Атака” Волен Сидеров, в която той каза, че се разграничава от изказването на областния управител. Тодоров не остана длъжен, като написа: “Волене, отдавна се разграничихме от теб - политически труп!”

"Страшното е, когато тълпата, стадото в един момент решава и се взема за глутница. Крайно време е собственикът, овчарят да размаха тоягата и да вкара стадото в кошарата”, каза в ефира на Нова телевизия депутатът и зам.-председател на НФСБ, част от "Обединени патриоти", Валентин Касабов по повод на протестиращите.

Изследванията на езика на политиците, които прави доц. Миланов, не показват промяна в речта им през последните години. Причината е, че политическите лица са едни и същи.

“Те създават свой политически жаргон и в него се чувстват уютно и защитени, защото могат да говорят много, но да информират малко; подреждат думите и изреченията, но се губи смисълът и силната аргументация; няма конкретни послания, а хората очакват именно адекватни отговори на актуални проблеми”, каза доц. Миланов.

Според проф. Иванка Мавродиева от Софийския университет в речта на политиците се наблюдава “дефицит и на реторични знания и опит, и на стратегическо мислене”. По думите й това води до говорене, а не до ораторство, което да въздейства, да убеждава.

“Чрез вербални откоси се пращат думи, но е трудно да се изведат ясни послания. Има словесни фойерверки, но не се представят такива идеи, които да се възприемат от гражданите на България по начин, който да ги обедини”, каза проф. Мавродиева.

* Тук и в цитатите, които следват, са запазени правописът и пунктуацията.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG