Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заев отново е премиер на Северна Македония. Джуканович печели с малко в Черна гора


Зоран Заев отново ще е премиер на Северна Македония
Зоран Заев отново ще е премиер на Северна Македония

Прозападната Демократическа партия на социалистите на президента на Черна гора Мило Джуканович печели с малка преднина провелите се в неделя парламентарни избори, съобщи БНР като се позовава на предварителните данни.

Ако опозиционните проруски и просръбски сили се обединят, Джуканович, който управлява страната близо три десетилетия, може да изгуби досегашните си позиции.

Въз основа на 100% преброени бюлетини от извадка от избирателни секции Центърът за мониторинг на изборите прогнозира, че Демократическата партия на социалистите получава 34,8% от гласовете или 30 депутатски места.

Алиансът между просръбските партии „За бъдещето на Черна гора“ печели 32,7% от вота или 27 места в 81-местния парламент.

Нито една от двете формации не може да събере необходимите 41 депутати, за да управлява самостоятелно.

„Такъв резултат означава, че Демократическата партия на социалистите е най-силната партия в Черна гора на тези избори - не само по брой гласове, но и по брой мандати“, коментира в изборната нощ Мило Джуканович.

Привържениците на опозицията ликуваха по улиците на Черна Гора. Лидерът на алианса „За бъдещето на Черна гора“ Здравко Кривокапич също обяви победа: „Народе на Черна гора, свободата дойде! Добри неща се случват на тези, които чакат. След 31 години абсолютна власт това трябваше да се случи“.

Ако просръбската опозиция се обедини с още две по-малки опозиционни групи това може да сложи край на доминацията на Мило Джуканович на черногорската политическа сцена. Той беше 4 мандата премиер, а сега кара втори като президент и не е изправен пред избори преди 2023-та.

Ново правителство на Заев в Северна Македония

По същото време в съседна Северна Македония парламентът одобри новото правителство, начело на което отново застана досегашният премиер Зоран Заев, съобщи Македонската информационна агенция (МИА).

Подкрепата дадоха 62-ма депутати. Против бяха 51.

Правителствената коалиция е формирана от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) с лидер Зоран Заев и останалите партии от коалицията "Можем" - Демократичния съюз за интеграция (ДУИ) на Али Ахмети и Демократичната партия на албанците (ДПА).

Заев, който беше начело на правителството от 2017 до началото на тази година, състави по-малък кабинет с 19 министри - седем по-малко отпреди.

Девет министри или запазиха постовете си, или бяха преместени на нови. Седем от министерствата ще бъдат управлявани от представители на партиите на етнически албанци.

Според коалиционното споразумение с албанския Демократичен съюз за интеграция Заев ще предаде премиерския пост на етнически албанец, предложен от по-малкия коалиционен партньор, 100 дни преди изтичането на 4-годишния мандат на правителството през 2024 г.

Това би бил първият случай, в който представител на албанското малцинство ще заеме тази позиция от обявяването на независимостта на страната през 1991 г.

Пред депутатите Зоран Заев заяви, че „новото правителство ще се съсредоточи върху съживяването на икономиката, справянето с коронавируса и борбата с корупцията“. Той обяви планове за нови чуждестранни инвестиции на стойност 1 милиард евро, 40-процентно увеличение на минималната заплата и пенсиите и реформа в правосъдието, предаде БНР.

Опозиция остро критикува новия кабинет, като го обяви за неспособен да се справи с пандемията от коронавирус и да изпълни обещанията си.

По време на парламентарния дебат няколкостотин души проведоха демонстрация пред представителството на Европейския съюз и пред сградата на парламента в центъра на Скопие, като протестираха срещу промяната на името на страната на Република Северна Македония и срещу "унижението" на македонската национална идентичност и достойнство, предаде БТА.

Българският премиер Бойко Борисов поздрави Заев за новия пост.

„България неуморно се застъпва за правото на гражданите на Република Северна Македония да бъдат част от европейското семейство“, отбелязва в поздравлението си Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

През 2017 година Борисов и Заев подписаха Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG