Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лукашенко ще получи забрана да влиза в Литва, Латвия и Естония


Александър Лукашенко на 27 август
Александър Лукашенко на 27 август

Литва, Латвия и Естония ще обнародват списък с имената на беларуски официални лица, срещу които въвеждат санкции заради вероятното фалшифициране на изборите за президент на Беларус и жестоката разправа на силите за сигурност с протестиращите.

Това съобщи литовският президент Гитанас Науседа в понеделник. Името на беларуския президент Александър Лукашенко ще оглави списъка. Той ще получи забрана да влиза трите балтийски държави.

Европейският съюз постигна принципното съгласие да се въведат санкции срещу редица беларуски чиновници, но при изготвянето на списъка възникнаха разногласия. Не всички страни се съгласиха в него да влезе името на Лукашенко.

Този подход разочарова представителите на балтийските страни, които се застъпват за по-твърди мерки. Затова те решиха самостоятелно да въведат санкции.

От три седмици в Беларус се провеждат всекидневни масови протести срещу резултатите от изборите за президент на 9 август. За победител бе обявен Александър Лукашенко с 80% от подадените гласове. Главният опозиционен кандидат Святлана Циханоуска получи 10%.

Опозицията обяви, че не приема резултатите, защото са били фалшифицирани. Самата Циханоуска беше принудена да напусне Беларус часове след края на изборния ден и в момента се намира в Литва.

Страните от ЕС и САЩ не признават резултатите от изборите. Те призоваха за диалог между протестиращите и управляващите в Беларус и за провеждане на нови прозрачни избори. Русия обаче призна победата на Лукашенко и руският президент Владимир Путин го поздрави, като му обеща в случай на нужда да изпрати специални части на помощ, ако протестите „станат екстремистки и доведат до погроми“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG