Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДПС няма да подкрепи ГЕРБ за нова конституция и Велико народно събрание


Мустафа Карадайъ и Йордан Цонев
Мустафа Карадайъ и Йордан Цонев

ДПС няма да подкрепи проекта на ГЕРБ за нова конституция и предложението за свикване на Велико народно събрание. Това каза лидерът на движението Мустафа Карадайъ пред журналисти в понеделник след заседание на Централното оперативно бюро на формацията.

"Новата конституция трябва да се приеме като нов обществен договор след сериозни дебати в спокойно, нормално и креативно политическо време. Трябва да се чуе мнението на гражданското общество, академичните и експертните среди", каза Карадайъ. Той допълни, че уредбата на Конституцията засяга всички българи и затова политическите сили трябва да подходят с необходимата отговорност.

Според лидера на ДПС нова конституция или промени в действащата трябва да са насочени към отстраняване на установени недостатъци и към постигане на върховенство на правото и укрепване на демократичните ценности.

С отказа на ДПС да участва във внасянето на текстовете и в гласуването за свикване на Велико народно събрание, управляващите от ГЕРБ се оказват в патова ситуация.

Възможно е те да съберат необходимите 120 подписа за внасяне на текстовете, но до приемане на предложението за свикване на Велико народно събрание не може да се стигне. Това е така защото за него е необходимо да гласуват минимум 160 народни представители.

По-рано от БСП съобщиха, че техните 78 депутати няма да подкрепят искането за ВНС.

При това положение ГЕРБ, които имат 95 членове на парламента, трябва да разчитат на всички останали политически сили: "Обединени патриоти", "Воля", независимите депутати и ДПС. Само ако всички те подкрепят идеята за Велико народно събрание, в парламента могат да се съберат нужните 160 гласа. С отказа в понеделник на 25-имата депутати на ДПС, исканият от ГЕРБ "рестарт" става практически невъзможен.

До момента коалиционният партньор на ГЕРБ НФСБ е обещал подкрепа за проекта за конституция. Дори управляващите да убедят депутатите от другата партия в коалицията ВМРО да подпишат проекта, те могат да спечелят само между 2 и 5 месеца за обсъждането му. Отсега обаче е ясно, че той няма да бъде приет.

На 17 август министър-председателят Бойко Борисов каза, че ако на 2 септември партията му не е събрала необходимите 120 подписа за внасяне на проекта "смисълът на този парламент е изчерпан".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG