Връзки за достъпност

Извънредни новини

България предлага европейски "медицински щит" за справяне с кризата с коронавируса


Българският премиер Бойко Борисов, хърватският му колега Андрей Пленкович и сръбският президент Александър Вучич на форума в град Блед, Словения
Българският премиер Бойко Борисов, хърватският му колега Андрей Пленкович и сръбският президент Александър Вучич на форума в град Блед, Словения

Премиерът Бойко Борисов призова за солидарност и единомислие между европейските лидери за справяне с кризата с COVID-19 и предложи да се създаде единен европейски "медизински щит" срещу пандемията. Той участва в Стратегическия форум в словенския град Блед, където в понеделник лидерите от Централна и Югоизточна Европа обсъждаха бъдещето на Европейския съюз след Брекзит и пандемията.

Идеята за "медицински щит" предвижда всички държави членки да реагират по съответен начин при червен, жълт или зелен код. „А всяка държава членка е длъжна да осигури зелен коридор и трафик за тировете, за транспорта“, каза още Борисов.

В изказването си на форума българският премиер изрази притесненията си, че към момента европейските държави не разполагат с единен медицински протокол за действия при COVID-19 в контекста на очакваната втора вълна, предаде правителствената пресслужба. Според Борисов единният медицински протокол трябва да посочи как да функционират училищата и детските градини, дали да се разрешават или да се забраняват спортните прояви в ЕС и по какъв начин.

„Още нямаме ваксина“, каза още премиерът, цитиран от пресслужбата, и добави, че „страните членки не са готови за отговор на пандемията“.

Разпространението на коронавируса беше обявено от Световната здравна организация за пандемия в средата на март. Всички държави в ЕС въведоха противоепидемични мерки, включително затваряне на границите на съюза за граждани на трети страни.

България отговори на кризата с коронавируса с въвеждането на извънредно положение от 13 март до 13 май тази година. Впоследствие мерките за противодействие на епидемията бяха отслабени. През изминалите два месеца България е сред страните с най-голяма смъртност в Европа на 100 хиляди души население.

От 15 години Стратегическият форум е платформа за дискусии на лидерите от Югоизточна Европа, които търсят решения за преодоляване на предизвикателствата пред съвременните европейски общества.

Преди началото на форума Борисов се срещна със заместник-помощника на държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Бойс.

Двамата са обсъдили инициативата „Три морета“, в която България участва заедно с още 11 европейски държави. Премиерът отбеляза значението на инициативата като прагматична платформа за сътрудничество в търговско-икономическата област. Той посочи ползите от задълбочаването на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаването на по-голяма свързаност между тях по линията Север–Юг в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG