Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нова опозиционна партия в Беларус. Арестите продължават


Мария Калесникова е една от лидерите на протестите срещу президента Александър Лукашенко. Тя обяви създаването на новата партия "Вместе" ("Заедно) и уточни, че тя ще е отделена от Координационния съвет на опозицията
Мария Калесникова е една от лидерите на протестите срещу президента Александър Лукашенко. Тя обяви създаването на новата партия "Вместе" ("Заедно) и уточни, че тя ще е отделена от Координационния съвет на опозицията

Една от лидерките на опозицията Мария Калесникова обяви създаването на нова партия “Вместе” (“Заедно”). Формацията ще се бори за политически, икономически и социални реформи в Беларус и ще е отделена от Координационния съвет на опозицията, който беше създаден преди няколко седмици, съобщи ДПА.

“През изминалите три месеца постигнахме заедно повече, отколкото през последните 26 години. Заедно се борихме и ще продължим да се борим за свободата и за бъдещето си”, каза Калесникова.

Калесникова е една от лидерите на протестите срещу президента Александър Лукашенко. Тя е била ръководителка на кампанията на опозиционера Виктор Бабарико, един от кандидатите на опозицията, който беше вкаран в затвора преди президентските избори на 9 август.

От три седмици в Беларус се провеждат всекидневни масови протести срещу резултатите от изборите за президент на 9 август. За победител беше обявен Александър Лукашенко с 80% от подадените гласове. Главният опозиционен кандидат Святлана Циханоуска получи 10%.

В понеделник вечер стана ясно, че властите са задържали един от участниците в Координационния съвет на опозицията Лилия Власова. 67-годишната жена е била задържана след акция на икономическата полиция в Беларус. Тя е вторият член на съвета, който в рамките на 10 дена беше задържан от властите.

В същото време съпредседателят на стачния комитет в държавната фабрика за “Беларускали” Анатоли Бокун беше осъден на 15 дена затвор. Заводът е отговорен за една пета от световното производство на калиев карбонат и е важен инструмент за икономиката на страната. Той беше един от редицата държавни предприятия, които излязоха в стачка заради резултатите от изборите на 9 август.

По думи на говорител на стачния комитет на “Беларускали” заводът е подновил своята дейност в последните дни, след като представители на правоохранителните органи са принудили работниците да се върнат на работа.

Въпреки продължаващите протести към момента Лукашенко не дава индикации, че е готов да се оттегли или да се съгласи с провеждането на нови избори.

Страните от ЕС и САЩ не признават резултатите от изборите. Те призоваха за диалог между протестиращите и управляващите в Беларус, и за провеждане на нови прозрачни избори. Русия обаче призна победата на Лукашенко и руският президент Владимир Путин го поздрави, като му обеща в случай на нужда да изпрати специални части на помощ, ако протестите „станат екстремистки и доведат до погроми“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG