Връзки за достъпност

Извънредни новини

В Партийния дом: Радев иска оставки от Борисов и Гешев. ДПС иска оставки от Борисов и Радев


Румен Радев
Румен Радев

Президентът Румен Радев поиска "незабавно" оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. ГЕРБ предложи на депутатите да работят за нова конституция и свикване на Велико Народно събрание. ДПС предложи оставки да подадат и Борисов, и Радев, а парламентът да избере експертно правителство. БСП декларира, че няма да подкрепи правителство в този парламент.

С такива позиции беше открита есенната сесия на Народното събрание, което за първи път заседава в сградата на бившия Партиен дом.

Откриването на сесията беше съпътствано от протеста на хиляди граждани, които са напълнили площад „Независимост“. Сградата на парламента е отцепена от полиция, жандармерия и подстъпът към нея е блокиран от полицейски микробуси и леки коли.

На откриването дойдоха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Премиерът Бойко Борисов не пристигна, въпреки призива от левицата да бъде специално поканен.

Депутатите от ГЕРБ напуснаха, когато председателят на парламента Цвета Караянчева покани президента на трибуната да направи обръщението си.

Изказването на Радев беше кратко. Видимо ядосан, той каза, че очаква от българския парламент „да не скверни парламентаризма с неграмотни упражнения за нова конституция и свикване на Велико народно събрание“ и предупреди, че „това само подклажда гнева на хората".

"Не липсата на нова конституция и на Велико народно събрание изкараха хората на улицата, а липсата на морал в управлението, подриването на устоите на държавността и корупцията“, каза той.

"Българите ясно заявиха исканията си за оставки на правителството и на главния прокурор и честни избори. Тези оставки са неизбежни", каза Радев.

Той повтори, че е "за" промени в конституцията, които да гарантират върховенството на правото, но не е моментът за тях.

ГЕРБ, БСП и ДПС

“Едва ли ще се запомни с добро този, който от позицията на високия си пост и воден от личните си властови амбиции със стиснат юмрук призова за метежи и бунт, заради който се издигат бесилки и се разнасят ковчези”.

Това обяви от парламентарната трибуна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Дариткова. Тя определи започващата сесия на Народното събрание като “най-важната” за този парламент, тъй като се създава възможност за свикване на Велико Народно събрание, което може да доведе до обединение и да “очертае рамките на държавността в следващите десетилетия”.

“БСП няма да се възползва от връчен мандат за кабинет и няма да участва в съставянето на нов кабинет в рамките на настоящия парламент по една причина – той е изчерпан”, това заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова. От парламентарната трибуна тя заяви позицията на партията си, която е за незабавна оставка на правителството, въвеждане на машинно гласуване и предсрочни избори.

Оставка на правителството на Бойко Борисов и оставка на президента Румен Радев. Такова искане отправи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. По негови думи с действията си президентът е “ерозирал всички държавни институции”, а правителството се е провалило и не е успяло да реализира устойчива политика за развитието на страната.

От движението предлагат експертен, антикризисен кабинет, който да изпълни спешни мерки, свързани с пандемията и икономическата криза, както и да организира честни и свободни избори.

ДПС предлагат премиерът да бъде посочен от ГЕРБ, а вицепремиерът от БСП, за да се гарантира честността на изборите.

Карадайъ поиска министри да бъдат експерти, които са наясно с перспективите на Европейския съюз, за да могат да се усвоят ефективно средствата, предвидени в бюджета на блока.

От "Воля" призоваха за съставяне на “широко правителство”, съставено както от парламентарните, така и от извънпарламентарните партии. По думите на зам.-председателя на парламентарната група на партията Кръстина Таскова всичко останало би било загуба на време.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG