Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Парламент без журналисти не е Народно събрание, а Партиен дом”


В сградата на бившия Партиен дом, която в сряда стана новото седалище на Нардоното събрание, достъпът на журналистите до депутати и връзката с интернет са ограничени
В сградата на бившия Партиен дом, която в сряда стана новото седалище на Нардоното събрание, достъпът на журналистите до депутати и връзката с интернет са ограничени

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) публикува позиция, в която настоява ръководството на Народното събрание да осигури адекватни условия за работа на представителите на медиите. Заглавието е “Парламент без журналисти не е Народно събрание, а Партиен дом”.

Повод за реакцията е фактът, че в сградата на бившия Партиен дом, в която от сряда се помещава парламентът, журналистите на практика са отделени от народните представители.

От първия ден на новата сесия на Народното събрание достъпът на журналистите до кулоарите беше отрязан. В старата сграда на парламента именно това беше основното място за интервюта и срещи с народните представители.

В сградата на бившия Партиен дом се оказва, че подобно помещение не е предвидено. Опциите за журналистите към момента са две. Едното място, определено за тях, е в дъното на пленарната зала, където по принцип е място основно за фоторепортери и оператори. Другото подобно помещение е отделена от останалата част от сградата зала.

Достъпът до останалите зали в сградата на новия парламент се осъществява с магнитни карти, с каквито разполагат само депутати и служители.

Поради архитектурата на сградата и начина, по който тя е била строена преди години, обхватът от рутерите вътре е силно ограничен и интернет сигналът е недостатъчен. В сградата е почти нулев и обхватът на мобилните телефони, както и мобилният интернет. По този начин излъчванията на живо стават невъзможни.

“АЕЖ – България категорично заявява, че сграда, в която медиите са натикани в изолатор, би могла да бъде Партиен дом, но не и Народно събрание на една демократична държава”, казват още от организацията и припомнят, че затъмнението на заседанията е нарушение на конституционното право да се търси и получава информация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG