Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изследване: БСП е най-проруската партия сред основните сили в Европарламента


На събития на БСП често се появява знамето на Руската федерация
На събития на БСП често се появява знамето на Руската федерация

България е най-прокремълската страна в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), а БСП е най проруската партия сред основните европейски политически семейства. Това се казва в изследването „Авторитарни сенки в ЕС“ на независимия изследователски институт Political Capital. Организацията е основана през 2001 г. в Будапеща, Унгария, и защитава парламентарната демокрация, пазарната икономика, човешките права и евроатлантизма.

В продължение на една година са анализирани гласуванията на членовете на Европейския парламент по външнополитически теми. Специален фокус на изследването са евродепутатите от Централна и Източна Европа – България, Румъния, Унгария, Чехия, Полша, Словакия и Австрия.

Данните са позволили на екипа да измери количествено уязвимостта на Европейския парламент от влиянието на авторитарни държави като Русия и Китай. Основното заключение е, че страни като Русия и Китай много по-лесно „пробиват“ националните правителства, отколкото европейските институции.

„Резултатите показват, че Европейският парламент е „ястребът“ сред европейските институции и критичните гласове към авторитарни режими, сред които и Кремъл, имат убедително мнозинство“, се казва в заключенията.

В България, Чехия, Словакия и Австрия има евродепутати с открита подкрепа за Кремъл.

Евродепутатите от ЦИЕ по принцип са по-твърди към Русия в сравнение с колегите си от другите страни. Но в България, Чехия, Словакия и Австрия има евродепутати с открита подкрепа за Кремъл и други авторитарни режими, пише в изследването.

Данните показват, че България е най прокремълската страна в региона с коефициент от 73.05, като това е делът от индивидуалните гласувания, които са подкрепили позиции срещу Русия, Китай или други авторитарни режими. Т.е. от всичките гласувания по такива теми на всички евродепутати, българските са подкрепили 73 на сто от тях. Най-ниският коефициент е на Италия – 53.20.

Българските евродепутати

Според изследването БСП е най проруската партия и в рамките на групата на Социалистите и демократите, и сред всички основни политически семейства. По-крайни резултати показват само евродепутати от малки и маргинални политически групи в крайното дясно или ляво. Евродепутатите от БСП са Иво Христов, Цветелина Пенкова, Сергей Станишев, Петър Витанов и Елена Йончева.

Представителите на БСП са най-силните поддръжници на авторитарните режими в групата на Социалистите и демократите. Те са гласували против поправка за Закона „Магнитски“, отхвърлили са позиция за престъпленията на Третия райх и СССР и са се въздържали по редица гласувания във връзка с Москва и Пекин.

„Управляващата дясноцентристка партия ГЕРБ е подавала смесени сигнали през годините. От една страна, тя е последователна в евроатлантическата ориентация на страната. От друга страна, ГЕРБ и нейният лидер – премиера Бойко Борисов, балансират своята западна ориентация с проруски позиции, например в сферата на енергетиката и икономическите връзки“, пише в документа. Евродепутатите от листата на ГЕРБ са Асим Адемов, Александър Йорданов (СДС), Андрей Ковачев, Ева Мейдел, Андрей Новаков и Емил Радев.

Като цяло евродепутатите от ГЕРБ гласуват заедно с групата на Европейската народна партия, но има и изключения, например споменаването на Закона „Магнитски“ в една от позициите.

Представителите на ВМРО са Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков. Те са подкрепили няколко критични към Кремъл и Пекин резолюции, но са се въздържали при решения по повод Закона за чуждестранните агенти в Русия и правата на Уйгурите в Китай.

„Въпреки изказваните проруски позиции от почетния председател на ДПС, както и предполагаемите връзки на членове на партията с руски интереси, евродепутатите на ДПС гласуват последователно в подкрепа на критични към Кремъл позиции“, се казва в изследването. Евродепутатите от ДПС са Атидже Алиева-Вели, Илхан Кючюк и Искра Михайлова.

Единственият евродепутат от „Демократична България“ Радан Кънев е най-последователен по отношение на критични позиции срещу Москва и Пекин, казва документът.

Изследването е подредило по коефициента на критичност към Кремъл и политическите сили, изпратили евродепутати.

ДСБ („Демократична България“) – 100

ДПС – 88.57

СДС – 80

ГЕРБ – 86.48

ВМРО – 72.38

БСП – 43.81

Изследването е спонсорирано от американската организация National Endowment for Democracy. Участник от България е Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG