Връзки за достъпност

Извънредни новини

Косово и Сърбия се споразумяха да нормализират отношенията си след среща при Тръмп


Президентът на САЩ Доналд Тръмп, сръбският му колега му Александър Вучич и премиерът на Косово Авдулах Хоти. В Овалния кабинет лидерите на балканските страни подписаха споразумение за нормализиране на икономическите си отношения
Президентът на САЩ Доналд Тръмп, сръбският му колега му Александър Вучич и премиерът на Косово Авдулах Хоти. В Овалния кабинет лидерите на балканските страни подписаха споразумение за нормализиране на икономическите си отношения

Сърбия и Косово се договориха да нормализират икономическите си отношения след двудневна среща, инициирана от САЩ. Подписването на споразумението се състоя в Белия дом и бе наречено “историческо” от президента Доналд Тръмп.

“След яростна и трагична история и години на провалени преговори моята администрация предложи нов начин за прекратяване на разделенията. Като се фокусираха върху създаването на работни места и икономически растеж двете държави успяха да постигнат сериозен пробив”, обяви Тръмп в присъствието на президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на Косово Авдулах Хоти.

Според Вучич тепърва предстои изглаждането на проблемите между двете държави, но подчерта, че единна икономическа зона е голяма стъпка напред. Подобно мнение изрази и премиерът на Косово Хоти.

В споразумението са заложени редица икономически мерки, сред които премахването на тарифите за търговия, както и споделянето на водни и енергийни ресурси. Също така двете държави се задължиха да изпълнят вече договореното откриване на директна въздушна линия между Белград и Прищина.

В понеделник двамата лидери на балканските страни се очаква да отидат в Брюксел, където да проведат разговори с Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жосеп Борел и специалния представител на блока по преговорите между Белград и Прищина Мирослав Лайчак.

Парламентът на Косово обяви независимостта на страната от Сърбия през 2008 г., девет години след 78-дневната операция на НАТО за спирането на кървавите сблъсъци между етнически сърби и албанци в Косово.

Голяма част от Западния свят признава независимостта на Косово, но Сърбия, както и съюзниците и Русия и Китай отказват да го направят.

По време на срещите в Белия дом Тръмп и Вучич са договорили и преместването на сръбското посолство в Израел в Йерусалим, както и отварянето на офис на Фонда за развитие на САЩ в Белград.

От своя страна по време на срещите във Вашингтон е постигнато споразумение за установяване на дипломатически отношения между Косово и Израел. Досега двете държави взаимно отказваха да се припознаят като независими.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG