Връзки за достъпност

Извънредни новини

Втори бизнесмен се оплака за проверки на фирмата му след участие на служители в протестите


Според собственика на винарна "Загрей" причината за координираните действия на институциите е участие на негови служители в протеста на 2 септември в Пловдив
Според собственика на винарна "Загрей" причината за координираните действия на институциите е участие на негови служители в протеста на 2 септември в Пловдив

В петък Националната агенция по приходите (НАП), агенция “Митници”, Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) и Икономическа полиция едновременно са извършили проверка във винарна “Загрей” в Пловдивско. Според собственика ѝ Йордан Костадинов, който е бивш депутат от НДСВ и бивш директор на АЕЦ “Козлодуй“, причината за координираните действия на институциите е участие на негови служители в протеста на 2 септември в Пловдив, съобщи Offnews.

По думи на Костадинов работници от винарната са пътували към шествието в Пловдив с брандиран бус на фирмата, когато автомобилът е спрян за 45-минутна проверка в близост до Първомай. Пред полицаите служителите са заявили, че отиват на протест, след което униформените са записали имената им и са ги пуснали да продължат.

Два дни по-късно представители на четирите институции са изпратили свои служители на проверката.

Пред Offnews Костадинов заяви, че от НАП и ДФЗ бързо са напуснали обекта и за заявили, че не виждат причини за проверка. След продължителна работа от Икономическа полиция и агенция “Митници” в крайна сметка не са открили нарушения.

“След проверката написаха протокол, че няма никакви нарушения”, каза пред Offnews Костадинов. По негови думи проверки на винарната се извършват приблизително по веднъж на всеки шест месеца. Според собственика откакто бизнесът му съществува никога не се е случвало проверка да бъде правена от повече от една институция едновременно.

“Аз питам кой е този държавен служител, който има правомощията да изпрати 4 институции едновременно на проверка. Трябва да е висш служител. Искам да знам кой е и дали е превишил правомощията си”, каза ще Костадинов.

В петък служители на НАП, Икономическа полиция и Главна дирекция "Надзор на пазара" едновременно се появиха на проверка в централата на “Хиполенд”, а проверки бяха извършени и в магазините на веригата.

Само ден по-рано собственикът на "Хиполенд" Мариан Колев съобщи, че синът му е пострадал от лютивия спрей, използван от полицията на 2 септември пред Народното събрание. Колев участва и подкрепя антиправителствените демонстрации още от самото им начало. Служители на веригата, носещи тениски с логото на "Хиполенд", бяха сред хилядите, които вече втори месец скандират с настояване за оставката на правителството и на главния прокурор.

В крайна сметка по време на инспекцията се оказа, че данъчните са открили несъответствие от 9 лева и 60 стотинки между наличните пари в касата и това, което пише в касовата книга, за което са съставили и протокол за нарушение, с което проверката бе прекратена.

Пред Свободна Европа в петък Колев заяви, че “координацията за проверките не идва директно от правителството, за което скандирам "оставка", а предимно от други хора, които са по-встрани – тези, за които всички смятаме, че дърпат конците". Помолен за уточнение, той назова депутата от ДПС Делян Пеевски. Той добави, че за да направи проблем за бизнеса му, народният представител от движението е придобил 50% от бизнеса на най-големия конкурент на веригата и свърза двата случая.

В събота пред бТВ Колев заяви, че е получил предложение да продаде бизнеса си на съдружничка на свързания с депутата от ДПС Делян Пеевски Александър Сталийски.

“Имах предложение да ми бъде купен бизнесът от съдружничка на фирма на Сталийски, а впоследствие един от близките на Сталийски си позволил да предупреди, че ако протестирам, бизнесът ми ще фалира за пет минути”, каза Колев.

По негови думи акцията срещу веригата за играчки е извършена без знанието на вътрешния министър Христо Терзийски.

По-късно в събота лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви в своя публикация във Фейсбук, че случаят с "Хиполенд" не е единствен.

"До нас достигна информация, че на хора, присъствали на протеста са снемани лични данни и след това са изпращани проверки, включително от фонд Земеделие", написа Нинова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG