Връзки за достъпност

Извънредни новини

135 години от Съединението


Кулминацията в националните чествания ще е тази вечер в Пловдив, където в 20:30 ч. ще се проведе тържествена заря-проверка

В неделя се навършват 135 години от обявяването на независимостта на Източна Румелия от Османската империя и съединението ѝ с Княжество България. Празникът ще бъде отбелязан в цялата страна, а в големите градове тържествено ще бъде издигнат националният флаг, ще се състоят военни ритуали и полагане на венци в памет на загиналите във войните.

След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на две големи части – Княжество България и Източна Румелия. Тогава населението и редица революционери се стремят към националното обединение, което се е превърнало в национален идеал.

На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Два дни по-късно княз Александър Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта.

Кулминацията в националните чествания ще е тази вечер в Пловдив, където събитията около отбелязването на деня на Съединението, който е официални празник на града, започнаха от сутринта. Очаква се и провеждането на тържествената заря - проверка пред паметника на Съединението от 20:30 часа.

В София гражданите поднасят цвята пред Мавзолея-костница на княз Александър Батемберг.

Големи събития се очакват във Варна, Бургас и Русе. В Стара Загора аради противоепидемичните мерки властите са решили да не се провежда общоградски ритуал. Въпреки това са предвидени редица други събития, с които да се отбележи празника.

“135 г. ни делят от съдбовния 6 септември, когато българинът взе в свои ръце съдбата на родината си. Това събитие не беше дело на външни сили, на политически пазарлък, това беше народно дело, победа на българския характер и свободолюбие, дело на шепа храбреци”, заяви президентът Румен Радев, който присъства на откриване на барелеф на Васил Левски в пловдивското село Брестовица.

“Справедливост и по-добро бъдеще се постигат със средствата на демокрацията, а не с вдигнат юмрук. Нито с ковчези, бесилки, бомбички и унизени служители на реда. Този процес не се изчерпва и със смяната на един управляващ с друг”, каза Бойко Борисов в своя статус във фейсбук, с който също честити годишнината от Съединението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG