Връзки за достъпност

Извънредни новини

Промени в Еврокомисията: Валдис Домбровскис е предложен да оглави ресора търговия


Зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис е номиниран за еврокомисар по търговията
Зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис е номиниран за еврокомисар по търговията

Заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис е предложен за еврокомисар по търговията. Това се случи след като предишният титуляр на този пост - ирландския комисар Фил Хоган - подаде оставка. Предложенията за промени в състава на Комисията обяви председателката ѝ Урсула фон дер Лайен.

Сега Домбровскис е изпълнителен заместник-председател на ЕК с ресор "Икономика в интерес на хората". След оставката на Хоган Домбровскис изпълняваше и неговите задължения.

Търговският ресор е смятан за изключително важен в Европейската комисия на фона на преговорите около напускането на Европейския съюз от Великобритания и усложнените търговски отношения на САЩ с Китай. Бившият латвийски премиер Домбровскис има репутация на опитен и успешен дипломат.

Ирландският комисар Фил Хоган подаде оставка, след като беше уличен, че е участвал в родната си страна в сбирка на закрито с много хора, въпреки официалната забрана за събиране на повече от 80 души на закрито заради пандемията от коронавирус.

Ирландия изпраща като свой еврокомисар евродепутатката Марейд Макгинес. Тя ще поеме досегашния ресор на Домбровскис.

Предложенията на Урсула фон дер Лайен за промени в състава на ЕК трябва да бъдат разгледани от ресорните комисии и гласувани от Европейския парламент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG