Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Стремеж към истината". Как улици с разбити плочки могат да станат площад с достойно име


В българската столица има площади, улици и пространства, които може никога да не сте чували или виждали. Ако искате да проверите къде се намира площад “Пирдоп" например, Гугъл ще ви покаже снимка на два пресичащи се черни пътя, заобиколени от висока растителност - последната асоциация, която човек от съвремието може да направи с думата "площад".

Оказва се обаче, че в София е трудно да се намери място, което все още няма име. С подобна пречка се е сблъскал и Петър Стойнов от “Софийски дискусионен форум”, когато е предложил общината да кръсти площад на чешкия президент Вацлав Хавел.

“Ние направихме едно много сериозно проучване на много места. Много е трудно да се намери място без име”, казва Стойнов пред Свободна Европа.

Едно от малкото безименни пространства се намира между улиците “Шипка”, “проф. Асен Златаров” и булевард “Евлоги и Христо Георгиеви”. Там може да бъде площад “Вацлав Хавел”, ако идеята бъде одобрена от Столичния общински съвет. За да се стигне дотам, най-напред комисията по култура трябва да вземе решение дали да предложи за одобрение името на новия площад.

“Той е човек, който направи доста за България във времето, в което беше президент”, казва Стойнов и припомня случаите, в които Хавел се е застъпвал пред европейските лидери за членството на страните от Източна Европа в блока и в НАТО.

Като президент на Чехословакия Хавел спомага за мирното отделяне на Чехия и Словакия.

“Неговият стремеж към истината е трудно сравним с други съвременни лидери и хора, които участват в големите процеси в Европа и изобщо в света. Ние живеем в свят, в който буквално всяка минута се лъже. Човек има едно такова неприятно чувство за пълно обезкуражаване и липса на справедливост”.

Идеята за място, което да носи името на един от символите на демократичното движение през 1989 г. се е родила преди 3 години, малко след преиздаването в България на “Властта на безвластните” - една от книгите на чешкия дисидент и драматург.

“Хавел никога не пропускаше да спомене България и че това е една страна, която трябва да дойде в Европа. А иначе дебатът за комунизма е приключил в Чехия. Те не говорят за това”, казва Стойнов. “За нас не е приклчил, затова Хавел е актуален. Ние преиздадохме книгата, защото там се говори за властта на гражданите, на хората. При нас след тоталитаризма не беше казана истината, не бяха сложени картите на масата”.

Като президент на Чехословакия Хавел посещава България през 1992 г. През септември 2001 г. трябваше отново да пристигне в София, но вече като президент на Чехия. Посещението му беше отложено заради терористичните атаки от 11 септември в САЩ.

Според Петър Стойнов пространството между бул. “Евлоги и Христо Георгиев и улиците “Шипка” и “проф. Асен Златаров” е подходящо за бъдещ площад на името на чешкия президент, защото “както казват чехите, е типично градско “město”.

Площад "Вацлав Хавел" в София?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

“Хавел за нас беше човек, който имаше постоянен стремеж за истината. Ние живеем в свят, в който буквално всяка минута се лъже. Човек има едно такова неприятно чувство заради пълно обезкуражаване и липса на справедливост”, казва Стойнов.

Идеята има одобрението на кмета на район “Средец” Трайчо Трайков, който вече е задвижил документите в общината. С него се срещаме на мястото, където се пресичат три улици и което скоро може да бъде площад с име.

“Това неназовано място, на което седим в момента, може да бъде наименувано по начин, по който да даде на София място, свързано с влизането ни в нова епоха”, казва Трайков.

“Такова място в София, ако се замислите, сега няма. Да, имаме бул. “Брюксел”, но той е свързан по-скоро с институционалната битност на страна членка на ЕС, но емоционалната представа за прехода към тази нова епоха остава невидима по софийските улици и площади”, смята той.

Плочките на малкия софийски площад в момента изглеждат като други пространства в столицата - неравни и разбити. Доброволци са предложили да дарят време, средства и труд, за да може мястото да изглежда достойно за площад с името “Вацлав Хавел”.

Доброволци са предложили да помогнат за облагородяване на мястото
Доброволци са предложили да помогнат за облагородяване на мястото

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG