Връзки за достъпност

Извънредни новини

Плажовете край "Евксиноград" са недостъпни за граждани в нарушение на закона


Водолази разпънаха надпис "Оставка" близо до правителствената резиденция "Евксиноград" през август 2013 г., когато премиер беше Пламен Орешарски. Заради ограничения достъп в района, единственият начин да бъде проведена протестната акция беше по вода.

Държавата сама нарушава конституцията и законодателството си, блокирайки от години свободния достъп до три плажа край правителствената резиденция "Евксиноград", съобщава в сряда "Дневник".

Става въпрос за плажните ивици, нанесени в кадастралните регистри като "Евксиноград – 1, 2 и 3" с обща площ 43 215 кв. м, до които имат достъп единствено представителите на властта, ползващи резиденцията. В същото време обаче трите плажа официално не са част от "Стопанство "Евксиноград", което е със специален режим на ползване, контролиран от Националната служба за охрана (НСО).

На територията на резиденцията "Евксиноград" има само един малък плаж с асансьор и плувен басейн. Останалите три в този район са обозначени в кадастъра като "поземлени имоти, изключителна държавна собственост, крайбрежна плажна ивица", посочва "Дневник".

Трите плажа до резиденция "Евксиноград" се виждат на картите на Google
Трите плажа до резиденция "Евксиноград" се виждат на картите на Google

В тази връзка от изданието са отправили запиване до администрацията на Министерския съвет (МС) на какво основание е възпрепятстван свободният достъп на граждани до крайбрежната ивица, която представлява публична собственост.

"Стопанство "Евксиноград" е обект, предназначен за представителните и социалните нужди на централните държавни органи, съгласно Постановление № 118 на МС от 21.06.1993 г. за използването на недвижими имоти – публична държавна собственост. Обектът се охранява от Националната служба за охрана, съгласно § 1, ал. 4 от Допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за Националната служба за охрана. Посочените в запитването морски плажове са достъпни през територията на стопанство "Евксиноград". Достъпът до стопанство "Евксиноград" е контролиран, но всеки гражданин може да заяви желание за посещение или почивка, информация за което е налична на интернет страниците - www.travel.government.bg и www.euxinograd.bg", гласи отговорът на МС.

Според справка на "Дневник" в кадастралните регистри обаче, плажовете "Евксиноград – 1, 2 и 3" не са част от територията на резиденцията и "по тази причина за тях не могат да важат Допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за Националната служба за охрана, посочени в отговорите на правителствената администрация".

Блокираният свободен достъп до тях влиза в противоречие на чл.5, ал.1 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, според който "всички граждани имат право на свободен и безплатен достъп до морския бряг, както и право на свободно ползване на морските плажове", пише още "Дневник".

"Плажът е наш". Хронология на едно необичайно плажуване
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:03 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Защо на украинските войници им трябват западни танкове
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00
XS
SM
MD
LG