Връзки за достъпност

Извънредни новини

Надежда, смърт, изоставане. Как партиите оценяват днес Девети септември 1944 г.


През 2011 г. Паметникът на Съветската армия в София беше изрисуван с популярни комиксови герои
През 2011 г. Паметникът на Съветската армия в София беше изрисуван с популярни комиксови герои

БСП нарече 9 септември "надежда", а ГЕРБ напомни, че "българи са убивали българи заради чужди интереси. Извънпарламентарната коалиция "Демократична България" е на мнение, че 9 септември 1944 г. "слага началото на историческото изоставане на България".

Така звучат оценките за датата Девети септември 1944 година точно 76 години по-късно. На тази дата е извършен преврат, след който властта преминава в ръцете на опозиционната коалиция Отечествен фронт, доминирана от комунистическата партия. След това България попада под контрола на СССР, а комунистическото управление остава до 1989 г.

"На Девети септември се случва едно огромно социално усилие, което трансформира България. Знаците за тази трансформация са очевидни и до днес", заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП за България Александър Симов. Той изброи постиженията на социализма, видни и до днес: „читалищата във всяко село, големите болници, предприятията“. И обобщи, че „смисълът на тази дата е надеждата“.

"Девети септември е отговорът на един голям проблем. На несъстоялата се модернизация на страната. На блокиралата икономика. На паразитните елити. На статуквото на постоянния гешефт. На заплащането за отрязани партизански глави. На фашистките легиони", каза Симов. БСП е наследник на Българстката комунистическа партия.

Последва отговор на управляващата партия ГЕРБ:

„Днешната дата трябва да се помни, защото има много измерения. Трябва да припомним, че не през цялата си нова история България е живяла в мир и спокойствие, че има времена, през които българи са избивали българи заради чужди интереси“, каза депутатът Тома Биков.

Той каза, че през 30-те години демократичен преход след 1989 г. българската опозиция, по-голямата част от която е била по време на социализма в лагерите, не е пожелала да извърши реванш и да осъществи политическо насилие спрямо дейците на БКП.

„Истината е, че благодарение на това мъдро действие сме член на НАТО, ЕС и сме в клуба на богатите, какъвто е ЕС“, каза Биков.

Колегата му от групата на "Обединени патриоти" Милен Михов попита левицата „къде е истината за историческия период от 1944 до 1989 година“.

„Ръководството на БСП поддържа ли решенията на декемврийския пленум на БКП от 1989 г., в които се говори за тежката икономическа и социална криза благодарение на управлението на Тодор Живков и неговото обкръжение, или те вече носят цветя на паметника на Тодор Живков?“, каза Михов.

В разпространената декларация на "Демократична България" се казва, че 9 септември 1944 г. е "дата в българската история, която не трябва да се забравя, за да не се повтори никога“.

„Този ден слага началото на историческото изоставане на България - изоставане, чиито резултати виждаме и днес като най-бедната, най-корумпираната държава в Евросъюза“, се казва в позиция на "Демократична България".

От обединението призовават да бъде почетена „смелостта на всички онези доблестни, непримирими хора, борили се срещу режима, съсипал тъканта на обществото ни за десетилетия напред. Режим, подменил държавността в България с проядената псевдополитическа система, от която страната ни страда и до днес“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG