Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Любовно писмо към града." Иван Шишиев, фотографът зад "Етюд-и-те на София"


Иван Шишиев
Иван Шишиев

Той никога не се разделя с фотоапарата си, защото на всяка крачка вижда картини, които си струва да бъдат заснети. Може да не го познавате по име, но има вероятност да сте го виждали с апарат в ръце по улиците на София. Той е Иван Шишиев и е фотографът зад „Етюд-и-те на София“.

Всеки ден през последните пет години на страницата се публикуват по пет нови снимки на града и неговите обитатели - от покривите на софийските сгради до подземията на метрото. След страниците във Фейсбук и Инстаграм, които се радват на голяма популярност, „Етюд-и-те на София“ излиза през септември и на хартия като албум, в който са събрани 200 от най-добрите фотографии от страницата.

„Етюд-и-те на София“ се ражда през 2015 г. като „едно любовно писмо“ на Иван към София.

„Беше пролетно време, аз отидох в библиотеката в сградата на Богословския факултет на Софийския университет. И просто гледах през прозореца. Просто изписах името „Етюд-и-те на София“ и така тръгна всичко“, казва фотографът в телефонно интервю за Свободна Европа. „Идеята беше да покажа на хората, които живеят в София, и не само, че София всъщност е много красив град и ние просто трябва да имаме очи да го видим.“

Сега той прави снимките и поддържа страниците, на които има повече от 12 000 фотографии, заедно с приятелката си Екатерина Калугина.

София очарова Иван още когато той е на 14 години. Тогава той се мести от родното си село Петрово, разположено близо до Мелник, и постъпва в Семинарията.

Той започва да снима няколко години преди да създаде „Етюд-и-те на София“, докато е студент в Софийския университет, без да има за цел да превърне фотографията в професия. През 2013 г. участва в окупацията на Софийския университет, която започва след началото на протестите „ДАНСwithMe“ срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. А след като завършва обучението си в Богословския факултет, прави обиколка из Европа на автостоп.

„Заради тези две неща си купих фотоапарат и започнах да снимам. И в момента, в който се върнах обратно в София, започнах да снимам града. Това беше желанието ми – да покажа града такъв, какъвто е.“

На "Етюд-и-те на София" можат да се намерят и снимки от протестите от последните месеци в София
На "Етюд-и-те на София" можат да се намерят и снимки от протестите от последните месеци в София

Идеята за издаване на албум се ражда преди четири години. Работата за него обаче започва едва преди осем месеца в партньорство с издателство „Кръг“. Иван дълго разказва за създаването на концепцията и за подбора на снимките. Изданието от 192 страници, което събира множество фотографии на столицата и нейните обитатели, е оформено от дизайнерката Наталия Чайкина. То ще бъде достъпно в книжарниците от 14 септември, а представянето му ще бъде два дни по-късно.

Корицата на албума "Етюд-и-те на София"
Корицата на албума "Етюд-и-те на София"

На 15 септември ще бъде открита изложба с фотографии на автора в Музея на София в сградата на бившата Централна минерална баня. Тя е озаглавена „Под небето на София“ и ще показва покривите на София. Те са едно от предпочитаните места за работа на Иван Шишиев, който често снима от високо, но никога не използва дрон. „Тази изложба е една моя мечта, за която съм обиколил почти всички покриви в града“, казва той.

Това е 15-ата самостоятелна изложба на автора и специално за нея куполът на сградата на Музея на София ще бъде отворен, за да се озоват посетителите „под небето на София“. Тя ще продължи три месеца и след това ще бъде представена и извън границите на България.

XS
SM
MD
LG