Връзки за достъпност

Извънредни новини

Краят на кризата е далече. МВФ призова към общи усилия за ваксина срещу COVID-19


Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева
Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предупреди, че краят на икономическата криза, предизвикана от коронавируса, е далече. Броят на починалите с COVID-19 по света скоро ще е 1 милион. В България броят на излекуваните е по-голям от броя на новите заразени.

"Краят на икономическата криза, обхванала света заради пандемията от коронавируса, е далече и единственото, което ще помогне за по-бързото й преодоляване, е ограничаването на разпространението на заразата", се казва в съвместно изявление в списание "Форин полиси" на Кристалина Георгиева и на главния икономист на Фонда Гита Гопинат, цитирани от БТА.

Според тях, международната общност трябва с общи усилия да вземе незабавни мерки за разработване на ваксина срещу вируса и за увеличаване на производствените мощности за предлагането й по света.

Сътрудничеството между страните може значително да намали риска от неадекватно предлагане на ваксина. Дори след като бъде открита ваксина, не всяка държава ще има капацитет да произведе достатъчно дози, за да имунизира всичките си граждани, изтъкват представителките на МВФ.

По думите им световната икономика проявява признаци на възстановяване след значителния спад, но пълно възстановяване е малко вероятно, без да започне масово използване на ваксина.

На този фон стана известно, че починалите заради или вследствие на коронавируса в световен мащаб вече доближават един милион души.

За последното денонощие 10 души с COVID-19 са починали в България. Новите потвърдени случаи за 24 часа са 122 при направени 5145 PCR теста, показват данните от Единния информационен портал при Министерството на здраеопазването. По-голям е броят на излекуваните - 177.

От 17 435 потвърдени случаи на коронавирус в България 4259 са активни. В болници са настанени 753 души, 60 са в интензивни отделения. Сред медицинския персонал случаите на COVID-19 са 982.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG