Връзки за достъпност

Извънредни новини

След "Хиполенд" и "Загрей". Бизнесорганизация защити правото на фирмите да имат политически позиции


Магазин от веригата "Хиполенд"
Магазин от веригата "Хиполенд"

Предприемачите имат право да изразяват политическа позиция и ако държавата се намеси заради нея в бизнеса им, това трябва да се разследва и накаже. Такова е схващането на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) – една от големите бизнесорганизации, която е и член на Националния съвет за тристранно сътрудничество. В четвъртък оттам разпространиха декларация в защита на бизнеса.

Поводът за декларацията е влизането на проверяващи държавни органи във веригата за детски играчки „Хиполенд“, чийто собственик участва в антиправителствените протести. Проверката беше прекратена след общественото недоволство, което тя предизвика.

"Каквато и да било намеса в бизнеса от страна на държавни и правоохранителни органи по повод свободната воля за политически избор и политическо действие на собственици или служители е престъпление, което следва да се разследва и наказва", се казва в декларацията.

От асоциацията посочват, че в резултат на намесата на държавата в бизнеса инвестициите са незадоволителни в последните години.

"Връзката е пряка - липсата на върховенство на правото и сигурност за собствеността, лошото регулиране и корупцията водят до ниско равнище на инвестициите и оттам - до по-ниски ръстове на БВП и жизненото равнище и увеличаване на разликата (изоставане) спрямо другите бивши соцстрани. И в материален, и в духовен план", отбелязват от АИКБ.

„При такива условия за работа значима част от българския бизнес напуска страната така, както направи и значима част от населението. Така България отново губи - и данъци, и предприемачески талант, и бъдеще", се казва още в декларацията.

Преди няколко дни още една бизнесорганизация – Сдружението за модерна търговия, в която членуват повечето от търговските вериги в страната, също излезе с декларация, предизвикана от влизането на проверяващи в „Хиполенд“.

„Вярваме, че в демократична страна член на Европейския съюз всеки има право свободно и без притеснения да изрази своята гражданска, обществена или политическа позиция“, заяви сдружението в декларацията си.

Оттам изразиха увереност, че „спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и свободата на изразяване на гражданска позиция са основополагащи за развитието на обществото“.

В петък служители на НАП, Икономическа полиция и Главна дирекция "Надзор на пазара" едновременно се появиха на проверка в централата на “Хиполенд”, а проверки бяха извършени и в магазините на веригата. Данъчните са открили несъответствие от 9 лева и 60 стотинки между наличните пари в касата и това, което пише в касовата книга.

В същия ден втори бизнес е бил подложен на проверки, след като служителите му са били спрени от полицията на път за протеста в София. Те са пътували в брандиран бус на фирмата. Става дума за винарна "Загрей" в Пловдивско, която е била проверена от 4 държавни институции едновременно. Нередности не са били открити.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG